Volledig scherm
Ontwikkelingshulp, een groene investering en een rendement van tien procent. Beleggen in Costa Rica leek aantrekkelijk.

Miljoenen in fraudezaak 'in rook opgegaan'

MIDDELBURG - De 35 miljoen euro die duizenden beleggers zo'n veertien jaar geleden in New World Products van Middelburger J.S.(63) investeerden, is in rook opgegaan. De kans dat ze nog iets terugzien van het geld, is volgens officier van justitie Erik Visser nihil.

De investeerders dachten begin deze eeuw dat ze rijk zouden worden als ze hun geld zouden steken in dat bedrijf dat citrusplantages in Costa Rica beheerde. Maar het is 'in rook opgegaan' als gevolg van fraude.

De grote schuldige voor deze fraude is volgens de officier Middelburger J.S. die destijds de leiding had bij New World Products. In 2004 startte de FIOD een onderzoek naar het bedrijf omdat het klachten ontving van klanten die geen maandelijkse rente meer kregen. Enkele maanden later ging het failliet.

Meer dan twaalf jaar later moest S. gisteren voor de rechter verschijnen op beschuldiging van grootscheepse fraude. Volgens de officier verdient de man na al die jaren nog steeds een celstraf. Hij eiste twintig maanden. "Als de zaak sneller voor was gekomen, had ik 24 maanden geëist."

Raadsman Roeland Maat stelde klip en klaar dat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging heeft verspeeld omdat de zaak zo lang is blijven liggen bij vooral het OM. "Al die tijd bleef mijn cliënt in het ongewisse. Alleen al zeven jaar vertraging omdat het OM de verkeerde weg voor het onderzoek had gekozen."

Ook wees hij erop dat zijn cliënt al in 2004 aangifte van fraude heeft gedaan door enkele compagnons. Met die aanklacht is volgens Maat en zijn cliënt niets gebeurd. S. zei dat hij destijds in de val is gelopen van een aantal gewiekste en harde criminelen die NWP leegzogen. Ook zei Maat dat het onderzoek al eerder moet zijn gestart zonder dat dat is verteld. "De verdediging is doelbewust benadeeld."

Uitspraak 21 juli