Volledig scherm
Dick Stuurwold tijdens een klus in 2009.

'Mijn vader voelt altijd heel dichtbij'

De liefde voor het bakkersvak heeft zij van haar vader, zegt Dineke Stuurwold. Sinds zijn plotselinge dood voelt zij hem om zich heen. Als zij aan hem denkt, ziet zij hem in blauw-wit geruite broek, wit shirt, met daaroverheen een wit sloof. Dan ruikt zij vette bakplaten, bolussen, rozijnen en gist.

,,Hij kwam uit een bakkersfamilie uit Zuid-Holland. Zijn grootvader, vader, broers - allemaal verslingerd aan het ambacht. En hij ook, zijn hele leven. Met enkele onderbrekingen vanwege een huidallergie - stond hij zijn rug en schouders te schurken tegen de deurpost - waarin hij een jaar vrachtwagenchauffeur was en twee jaar lesgaf. Maar hij keerde altijd terug naar de bakkerij."

Dineke Stuurwold (37) herinnert zich de rijkelijk versierde stollen met Pasen en Kerst, de slagroomtaarten met verjaardagen en het speciale gebak toen zij voor het eerst menstrueerde: ,,Zijn kleine meisje was een vrouw geworden, zei hij. Mijn jongere broers begrepen er niets van. Tóen vond ik het gênant. Nu ontroert het mij."

Haar ouders verhuisden in de jaren tachtig naar Zeeland. Haar vader ging in de broodfabriek in Westkapelle aan de slag. Later werkte hij bij bakkerij Koppejan in Meliskerke. ,,Flink doorbuffelen. In die tijd ook 's nachts. Als wij uit school kwamen, sliep hij. Moesten wij stil zijn en vooral niet voetballen vlak voor het huis, want als hij wakker werd zat hij 's avonds chagrijnig aan tafel."

Maar woedend werd Dick Stuurwold nooit. Een opgeruimd karakter had hij. Een enthousiaste doener, met vrolijke pretogen. ,,Hij was bijna twee meter lang, met grote handen. Als híj over de drempel stapte, kwam er wel iemand binnen. Wij keken enorm naar hem op. Hij was evenwichtig, stimuleerde ons en legde zaken helder uit."

Lees het hele verhaal in de krant van zaterdag.