Volledig scherm
© Thinkstock

Middelburgse 'cokesmokkelaars' blijven in de cel zitten

MIDDELBURG - Twee Middelburgers blijven voorlopig in voorarrest. Ze zitten al acht maanden in verschillende penitentiaire inrichtingen omdat ze eind vorig jaar betrokken waren, aldus het Openbaar Ministerie, bij de smokkel van 1143 kilo cocaine vanuit de Antwerpse haven.

Hun raadsmannen pleitten dinsdag vergeefs voor schorsing van dat voorarrest. Want ze zouden maar kleine radertjes zijn in een veel groter geheel. Ook zei een van de raadsmannen dat zijn cliënt thuis nodig is omdat zijn moeder ziek is.

In het vizier

Het gaat om M.K. (27) en L.W.(29). De tweede wordt door het OM gezien als een van de organisator van de smokkel, eind vorig jaar. De politie hield hem als sinds april 2015 in het vizier. K. dook op toen het transport werkelijk moest plaatsvinden. Hij pikte met zijn vrachtwagen een container op en bracht de combinatie tot buiten het Antwerpse havengebied. Daar nam een andere chauffeur de vrachtwagen over en reed naar Raamsdonkveer waar de lading werd overgeladen. Toevallig had ook een andere politie-eenheid iets gehoord over het drugstransport en kwam daar in actie. De Zeeuwse politie hield op haar beurt de beide Middelburgers aan. Hun zaak wordt door de rechtbank in Middelburg behandeld. De mannen die in Brabant zijn opgepakt, staan in september in Rotterdam terecht.

Een van de raadslieden vertelde dat er deze week weer nieuwe arrestaties zijn geweest in deze zaak. Het gaat om mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het verstoppen van de coke. Hun zaak wordt door de rechtbank in Den Bosch behandeld.

Uitgeleverd

Officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk meldde dinsdag, tijdens de tussentijdse zitting van de rechtbank, dat een derde Middelburger is aangehouden en uitgeleverd. Hij zou ook betrokken zijn bij het organiseren van het transport en is in Marokko opgepakt.

De rechtbank hoopt dat de drie Middelburgers in februari daadwerkelijk berecht kunnen worden.