Volledig scherm
Belangstellende tijdens het bezoek van burgemeester Geke Faber aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg, naar aanleiding van problemen met hangjongeren. © ANP/ Olaf Kraak

Middelburgs raadslid bekritiseert 'treiterjongeren' uit Zaandam

MIDDELBURG - Het Middelburgse PvdA-raadslid Mehmet Kavsitli schreef een open brief aan de 'Zaandam-jongeren'. Hij kreeg bijval uit heel Nederland. 

Meer dan honderd vriendschapsverzoeken uit heel Nederland heeft het Middelburgse PvdA-raadslid Mehmet Kavsitli uit Middelburg intussen ontvangen. Op zijn Facebookpagina is de open brief waarin hij de 'Zaandam-jongeren' op hun gedrag aansprak, al 7500 keer gedeeld. "Overdonderend veel", zegt Kavsitli. "Het merendeel van Nederlanders. Maar blijkbaar was er ook vanuit de Turkse gemeenschap behoefte aan een kritische reactie op wat in Zaandam gebeurt."

Niet opgevoed

De jongeren die in de Zaandamse wijk Poelenburg overlast veroorzaken, zijn feitelijk niet opgevoed, concludeert hij. "In de Turkse gemeenschap is het normaal dat je kinderen en jongvolwassenen op verkeerd gedrag aanspreekt als ze dat buiten het zicht van hun ouders doen. Dat doe ik ook, als ik hier op straat iets zie dat niet door de beugel kan. Andere volwassenen, de politie: dat zijn in Turkije mede-opvoeders die een oogje in het zeil houden. Dat is daar niet gebeurd."

Wat Kavsitli vooral dwars zit, is dat de Zaandamse treiterjongeren zich nadrukkelijk als Turken presenteren. "Terwijl Turkse ouders traditiegetrouw strenger zijn en wangedrag bij uitstek afkeuren. Thuis en op vakantie in Turkije zullen die jongeren zich echt wel gedragen. Ik kan daarom heel boos worden als ik zie welke vrijheden ze zich hier in Nederland op straat denken te kunnen veroorloven."

Plaatsvervangende schaamte

Kavsitli geeft in zijn open brief op Facebook blijk van plaatsvervangende schaamte. 'De Nederlandse samenleving heeft ons in de jaren 70, 80 en 90 met open armen ontvangen. Onze voorouders spraken de taal niet en werden begeleid naar werk, zorg en woonruimte. Ze hebben een dak boven hun hoofd gehad. Ze mochten hun kinderen hierheen halen', schrijft hij. Kavsitli: "Ik ben ook jong geweest. Wij hadden geen buurthuis. Ook ik hing samen met mijn vrienden op een schoolplein of in de stad rond, maar wij maakten niets kapot, wij bedreigden niemand. Wij studeerden, werkten, hielpen elkaar om werk te vinden en gingen in het weekeinde naar de moskee voor godsdienstles. En 's avonds op straat rondhangen was er niet bij. Ik heb nog geen dag zonder werk gezeten. Mijn broers niet, mijn vrouw niet. Trouwens, die zijn gewoon verkaast! En daar is niks mis mee."

Stromenwijk

Het Middelburgse PvdA-lid groeide op in de multiculturele Middelburgse Stromenwijk. Aan de Oosterscheldestraat, staat nog altijd Sen Supermarkt, de Turkse winkel van Kavsitli's vader, inmiddels overgenomen door Önder Koc. Ook Koc veroordeelt de gebeurtenissen in Zaandam. Hard werken, midden in de Nederlandse samenleving staan, dat is voor hem als Turkse Nederlander normaal. Hij wijst op de jonge Syriër achter de balie. "Ahmed Abdallah is nu tien maanden in Nederland. Hij kan hier terecht op de uren dat hij niet naar Scalda gaat om de Nederlandse taal te leren. Zodat hij kan integreren in de maatschappij." De 29-jarige Syriër zelf wil niets liever. "Mijn toekomst is hier. Ik wil in Nederland blijven."

Zou Zeeland zijn eigen 'Zaandam' kunnen krijgen? Kavsitli: "De Stromenwijk heeft de grootste gemeenschap van Turkse Nederland in Zeeland. En nee, ik denk niet dat zich hier zoiets als in Zaandam zou kunnen afspelen. Daar is de gemeenschap te hecht voor. Iedereen kent elkaar. Als ik ongewenst gedrag zie, spreek ik jongeren daarop aan. Je weet wie hun ouders zijn. Maar we moeten waakzaam blijven. De kans dat we de grip op onze jongeren verliezen, is aanwezig. Blijf vooral met elkaar in gesprek. Samen naar school, samen in het verenigingsleven, samen optrekken. Zoals hier gebeurt. Laat jongeren niet voelen: jij bent geen Nederlander, maar een allochtoon. Dan gebeurt er iets. Ze trekken zich terug en staan niet meer open voor dialoog. Dan wordt het wij tegen zij. Los dát maar eens op."