Volledig scherm
Jan (60) en Silvia Westplate. © Ruben Oreel

Middelburgs danspaar walst in Vrijthof-show van Andre Rieu

MIDDELBURG - 'Was dehele wereld maarzo liefdevol', verzucht Silvia Westplate. Ze danst met man Jan in een serie André Rieu-concerten op het Vrijthof. Echt fantastisch'.

Zo 'ontzettend mooi'. Jan (60) en Silvia Westplate (58) uit Middelburg zoeken naar woorden om het gevoel te beschrijven voor zo veel mensen te dansen. Het stel danst een Weense wals op Somewhere My Love (Lara's Theme) uit de film Doctor Zhivago. Tijdens zes zomeravondconcerten op het Maastrichtse Vrijthof. Ontroerd zegt Silvia: "Een heel mooie melodie. Het voelt als muziek voor ons. Wij zijn dit jaar veertig jaar getrouwd en waren in juni in Wenen om dat te vieren. We maakten daar een rondje in het reuzenrad. Toen we weer uit het rad stapten, klonk net die muziek. Jan pakte me beet en we walsten samen het hele plein rond."

Vorig week vrijdag 'draaiden' Silvia en Jan hun eerste wals voor een volgepakt Vrijthof. Zaterdag en zondag volgden. Donderdagavond, vrijdagavond en zondagavond doet het tweetal opnieuw mee. Samen met zo'n ruim honderd paren. Zij in een witte japon vol glitters. Hij in stemmig zwart. "Volgens mij zijn we het enige Zeeuwse paar. De anderen komen uit het hele land",zegt Jan.

Silvia: "Als ik denk aan het Vrijthof, raak ik nog geëmotioneerd. Een prachtige sfeer. Het publiek straalt zo veel warmte en liefde uit. Alle nationaliteiten zitten daar bij elkaar. Och, kon de hele wereld maar zo liefdevol zijn. Samen, zonder problemen."

Het echtpaar kreeg de afgelopen jaren flink wat trieste gebeurtenissen te verwerken. Jan: "Dansen is voor ons ook vrij zijn. Alle zorgen verdwijnen. Je maakt je hoofd leeg. Alleen het dansen telt. Ik denk dat we zo ook veel hebben verwerkt van wat we hebben meegemaakt." Silvia: "Als Jan me met die blauwe ogen aankijkt, me beetpakt voor een dans... Ja, dat is het. Daar draait het om. Liefde, vertrouwen. Er zijn voor elkaar." Glimlachend: "En je bent nooit te oud omn te dansen."

Lees donderdag meer in de PZC over het danspaar