Volledig scherm
Het kantoor van Omroep Zeeland in Oost-Souburg © Kris Dekker

Middelburger toezichthouder nieuwe koepel regionale omroepen

MIDDELBURG - Rein van der Kluit uit Middelburg is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de nieuwe koepelorganisatie van regionale omroepen.

De stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) staat voor de opgave om de dertien regionale omroepen in Nederland nauwer te laten samenwerken. De krachtenbundeling van de ondersteunende diensten moet leiden tot een structurele bezuiniging van 17 miljoen euro, zonder dat het ten koste gaat van de slagkracht van de redacties. De eerste taak van de Raad van Toezicht is het aanstellen van een kwartiermaker die de concessieaanvraag en de begroting 2017 gaat opstellen. Ook moet een stichtingsbestuur worden benoemd.

Onafhankelijk bureau

De toezichthouders zijn door een onafhankelijk bureau geworven. Staatssecretaris Sander Dekker heeft de voordracht overgenomen. Van der Kluit heeft een ruime bestuurlijke ervaring. Hij was onder meer directeur van de Unie van Waterschappen en Hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat Zeeland. "Ik weet de weg in Den Haag. Het hielp ook wel dat ik in de regio woon, dat ik niet met het randstedelijke sap ben overgoten."

Niet voortrekken

Van der Kluit volgt Omroep Zeeland goed, maar zal de Zeeuwse omroep niet voortrekken. "Het zou niet goed zijn als ik alleen de belangen van Omroep Zeeland voor ogen had. Die van RTV Noord en Omroep Brabant en al die andere regionale omroepen zijn me net zo lief. Ik weet dat het bijzondere instituten zijn voor de regio en dat ze dat moeten blijven."

Volledig scherm
Rein van der Kluit © Lex de Meester