Volledig scherm
© Thinkstock

Middelburger schrijft nieuw woordenboek voor oudste bijbel

MIDDELBURG - Een compleet nieuw woordenboek dat de oudste bijbelteksten verklaart.

Dat is wat Johan Murre (72) in Middelburg voor elkaar heeft gebokst. Tien jaar geleden publiceerde hij al een woordenboek voor het Nieuwe Testament. Dat heeft hij nu uitgebreid met een lexicon, waarin ook alle Griekse woorden van de zogenaamde Septuaginta - de rond 200 voor Christus in het Grieks vertaalde bijbel - worden verklaard en toegelicht. Het Lexicon Bijbels Grieks bestaat uit twee delen, in totaal 2016 pagina's. Tot 1 december is het woordenboek te koop voor 109,50 euro, daarna voor 139,50 euro.

Murre was godsdienstleraar op de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (CSW). In 1999 begon hij met de studie van de bijbelse grondtalen: Hebreeuws en Grieks. Vervolgens gaf hij ook cursussen voor bijbels Hebreeuws en bijbels Grieks.

  1. Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event
    ADE

    Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event

    Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start is gegaan en 375.000 bezoekers verwacht, is zó veel meer dan een nachtje 'raven' in de Amsterdam Arena. Je kan dansen in een hijskraan, met slechts veertig man getuige zijn van een wereldberoemde dj in een piepklein keldertje, of de hele nacht doorhalen in een soort omgebouwde huiskamer in Amsterdam-Noord. Ga je liever borrelen in een oude mannensauna, ooit opgericht zodat homo’s een plek hadden om af te spreken? Het kan allemaal. Tien bijzondere ADE-locaties, om te voorkomen dat je niet in de massa verdwijnt.