Volledig scherm
Jett Rebel © Frank Balkenende

Middelburg smult op ZNF van cleane, rijpere en rauwere Jett Rebel

MIDDELBURG - Vorig jaar speelde hij bijna drie uur lang en moesten ze hem uiteindelijk van het podium afsleuren.

Op een kwartier na herhaalde Jett Rebel zaterdag dat kunstje op het Abdijplein in Middelburg, waar de energieke band het Zeeland Nazomerfestival afsloot met een wervelende en muzikaal spannende show. Het verschil met vorig jaar is dat het publiek een andere Jett Rebel zag. Zanger/gitarist/toetsenist Jelte Tuinstra heeft de drank en drugs (wiet) verbannen. Hij is helemaal clean en voelt zich als herboren. In een chic lichtbruin pak met een goudkleurige Gibson om zijn hals oogde hij als een rockgod. Geen lipstick, geen gerafelde netkousen, in Middelburg geen androgyne spelletjes. Het rocksletje van weleer is dit keer een heer. Ook zijn geluid is anders: schoner, opener en - in de goede zin van het woord - ouderwetser. Vintage heet dat in gitaartermen.

Gebleven is zijn energie, zijn briljante gitaar- en pianospel, maar bovenal zijn vermogen om allerlei citaten uit geschiedenis van de blues, rock, pop, soul en funk te smeden tot pareltjes van groovende songs. Elementen van Bowie, Queen, Kravitz, Zappa, oude soul- en blueshelden, Beach Boys, Prince en West Coast komen voorbij. Soms best complexe liedjes waarin achteloos een paar maten modulaties worden gegooid. Luister naar Sunshine. Dat de achtergrondzangeressen die muzikale stuiterballen kunnen volgen, is een prestatie op zich. Maar hij kan ook ontroeren zoals in het pianonummer Baby. Al met al staat hier een rijpere en nog wat rauwere Jett Rebel.

Jett Rebel is hongerig. Hij heeft net zijn nieuwe album Don't Die on me Now uitgebracht en kortelings waren er al twee verschenen. Zaterdag 4 februari 2017 staat hij in Ahoy. Het ZNF-slotconcert is voor hem een testlab, het Abdijplein een openlucht-oefenruimte waar hij ongebreideld kan freaken. En dat gebeurt ook. Het knappe is dat hij overal rustpunten inbouwt waarin hij het publiek laat meezingen en -klappen. Ontwapenend, bijna op het puberale af, is zijn presentatie: 'Hee, er komt een man naar me toe. Ok, we hebben nog een kwartiertje. Zullen we daar lekker schijt aan hebben. En doen jullie een goed woordje voor me als ik er gedonder mee krijg'.

Wat betreft het publiek: volmondig ja. Want Jett Rebel is opwindend en wervelend, één van de spannendste acts die Nederland momenteel telt. Zo'n muzikaal genie vergeef je het als hij straks weer eens in een damesslipje op het podium stapt.

Net als vorig jaar scoort Jett Rebel nagenoeg even hoog bij het publiek. De uitslag van de stemmenronde:

1 ster - 4 stemmen

2 sterren - 10 stemmen

3 sterren - 9 stemmen

4 sterren - 16 stemmen

5 sterren - 262 stemmen

Totaal: 301 stemmen

Totale punten: 1425

Gemiddelde score: 4,73