Volledig scherm
Van Jacob Roggeveen bestaan geen portretten. Op internet worden wel verschillende portretten verbonden aan Roggeveen, zoals dit. Dit portret staat ook in het boek Jacob Roggeveen, Boudewijn Büch en de ontdekking van Paaseiland, van Paul Dentz. © Maurits Sep

'Middelburg moet niet één maar drie generaties Roggeveen eren'

MIDDELBURG - Niet alleen Jacob maar drie generaties Roggeveen verdienen een eerbetoon in Middelburg, vindt historicus Ruud Paesie.

Hij heeft eerder dit jaar al een voorstel ingediend bij de gemeente om behalve Jacob ook zijn vader Arent, zijn broer Johan en neef Abraham Anias te eren met een plaquette.

Komende week vindt weer een gesprek plaats over zijn voorstel. Paesie pleit voor een plaquette op de Dwarskaai op de plek van het oude Oostindische Huis. Jacob Roggeveen werd aan de Dwarskaai geboren. Zijn vader Arent werkte als cartograaf bij de VOC.

Ontdekkingsreis

Paesie: "Jacob was uiteindelijk de uitvoerder van de droom van Arent om op ontdekkingsreis te gaan naar het Zuidland. Jacobs broer Johan nam het werk als cartograaf over van Arent. En de stiefzoon van Johan, Abraham Anias, werd later ook een cartograaf. We hadden in Middelburg dus drie generaties cartografen."

Het toeval wil dat de Jacob Roggeveen-biograaf Roelof van Gelder, onwetend van Paesie's plan, ook pleit voor een eerbetoon aan Jacob én Arent. Ook hij ziet dat het liefst op de Dwarskaai komen. Voor dit voorstel geldt hetzelfde als voor het voorstel van schrijver Paul Dentz voor een standbeeld voor Jacob Roggeveen, zegt wethouder Johan Aalberts: de gemeente heeft er geen geld voor.

Volledig scherm
Het huis in de Lange Noordstraat in Middelburg, waar Jacob Roggeveen woonde. (Eerste huis rechts op de foto). © Maurits Sep