Volledig scherm
Swerf-Rust in Middelburg.

Middelburg kiest voor tweede groot asielzoekerscentrum met 330 plaatsen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg kiest voor een tweede volwaardig asielzoekerscentrum, en niet voor een nevenvestiging van het bestaande azc in Swerf-Rust. Dat heeft het college van B en W dinsdagmiddag bekendgemaakt.

De reden om dit te doen is dat een nevenvestiging zou betekenen dat op die plek vluchtelingen alleen slapen. Ze zouden voor al hun voorzieningen en dagbesteding moeten pendelen naar Swerf-Rust. B en W willen dat niet omdat met de omwonenden van Swerf-Rust is afgesproken dat daar maximaal 330 asielzoekers zullen verblijven. In een nevenvestiging zouden tweehonderd vluchtelingen wonen. Die zouden dan ook naar Swerf-Rust komen en de druk op dat deel van de stad zou te groot worden, vindt het college. Ook voor de vluchtelingen zelf vinden B en W het niet goed als zij dagelijks moeten pendelen tussen hun slaapplek en de andere voorzieningen die ze nodig hebben.

Niet buitenaf

Een tweede azc in Middelburg moet volgens het college dus ook elders in de stad liggen. Bovendien moeten er voorzieningen in de buurt zijn en moet de locatie goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De locatie zal dus niet buitenaf liggen.

B en W leggen het besluit om te kiezen voor een tweede volwaardig azc volgende maand voor aan de gemeenteraad. Die kan op 18 juli in de raadsvergadering het beleid voor de opvang van vluchtelingen vaststellen. Daarna moet de definitieve plek worden gevonden, zegt wethouder Chris Dekker. Er waren al plekken in beeld voor een nevenvestiging, maar die voldoen niet allemaal aan de eisen van een hoofdvestiging. Dekker sluit niet uit dat een bestemmingsplanprocedure nodig is om het nieuwe azc mogelijk te maken. Hij verwacht dat dat centrum daarom pas over een jaar tot anderhalf open kan. "We zouden wel sneller willen, maar dat kan niet. Het moet ook zorgvuldig gebeuren." Volgens Dekker is dit zo ook afgesproken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de provincie.