Volledig scherm

Middelburg eldorado van de dance

MIDDELBURG - Festival Liefhebbers weten het al jaren: half juli gebeurt het. Monumentaal Middelburg ontpopt zich dan als het dorado van de dance. Bezoekers verkozen City of Dance vorig jaar tot het op één na beste dance-festival van Nederland.

Techno, hardstyle, latin, Nederlandstalig, muziek uit de 90's, alles komt samen in City of Dance. Op negen podia met 150 artiesten aan de rand van de stad en op pleinen in het centrum. Betaald en gratis. Voor liefhebbers en leken.Vorig jaar vierde City of Dance zijn vijftiende verjaardag en werd het verkozen tot het op één na beste festival van Nederland, na Intens Festival in Oisterwijk.Het festival was in de ogen van organisatoren Martin Priem en Elina Sloutskaia volwassen geworden. En wat doet een volwassen kind? Dat gaat het huis uit. In het geval van City of Dance: de binnenstad uit. Het heeft dit jaar een nieuw festivalterrein gevonden langs de N57, op loopafstand van het centrum. Er rijden pendelbusjes.

Het gratis deel van het festival blijft gewoon op Plein 1940 en de Markt. Daar kunnen jongeren een masterclass voor dj's volgen en meedoen aan een danswedstrijd.Het nieuwe format is voor zowel de organisatie als de bezoekers even wennen. De regeltjes waaraan hij moet voldoen zijn weer anders, heeft Priem gemerkt. En bezoekers hebben nog niet allemaal goed door dat de programmering van City of Dance (voorheen alleen op zaterdag) en het Go Dutch Festival (dat de laatste jaren zondag plaatsvond) in elkaar is geschoven. Nu valt er het hele weekeinde te genieten van zowel dance als Nederlandstalige muziek.

Techno Vier grotere podia hebben op zaterdag wel een andere programmering dan op zondag. Zo is podium 4 afwisselend voor We are techno (zaterdag) en Children of the 90's (zondag); podium 5 voor Drum & Bass in your face (zaterdag) en Stuiterbeesten (zondag).De optredens duren zaterdag van 14.00 uur tot middernacht, zondag zijn ze van 13.00 tot 23.00 uur.Met 150 artiesten in twee dagen zullen bezoekers scherp moeten kiezen. Zaterdagavond om 21.00 uur staan tegelijk geprogrammeerd: Mightyfools, E-force, Maycelli, Manuel & Geza, Remy featuring ON/OFF en Baz & Simplistix. Geza is trouwens Geza Weisz, behalve als dj beter bekend als acteur, onder meer in Verliefd op Ibiza (party-eiland bij uitstek voor dance-liefhebbers).Afsluitende top-acts op zondag zijn Mental Theo - al jaren een vaste gast op City of Dance - en Party Animals. Feest gegarandeerd dus. Maar misschien is het wel interessanter om zaterdag én zondag vanaf het begin aanwezig te zijn. Op het hoofdpodium staan dan de winnaars van de dj-wedstrijd: Cedy (zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur) en Terrenzo (zondag van 13.00 tot 14.15 uur). Openingsacts van festivals zijn muzikaal vaak zeker zo spannend als afsluiters.Wie niet te laat wil komen, kan op het festivalterrein overnachten. Voor het eerst is er een camping. Je kunt een - al opgezette - tent huren. Een tipi. Of een milieuvriendelijke tent van karton. Die wordt na gebruik gerecycled, tot wc-papier of schoolboek. Ook op het Free Festival in de binnenstad zal aandacht zijn voor duurzaamheid. City of Dance wil de wereld een beetje mooier maken; muziek en milieu.City of Dance, morgen, zaterdag en zondag in Middelburg. Go Dutch, zaterdag en zondag. Meer info: cityofdancefestival.nl, godutchfestival.nl