Volledig scherm
Janny Berg. © Mechteld Jansen

Met taal help je mensen verder

GOES - Vijf Zeeuwse 'Taalhelden' die zich inzetten voor de strijd tegen laaggeletterdheid kregen donderdag een prijs.  De Zeeuwse bibliotheken nomineerden Janny Berg, Floor van Kan, Diny Weststrate, Roland Schrijver en Toos Verdegem voor de provinciale Taalheldenprijs. Deze onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor de bestrijding van laaggeletterdheid is een initiatief van de door prinses Laurentien opgerichte Stichting Lezen en Schrijven. 

Er zijn drie prijscategorieën: taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer (iemand die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt). Van de vijf genomineerden in deze Zeeuwse provinciale ronde gaan Floor van Kan, Janny Berg en Diny Weststrate door naar de volgende, landelijke ronde, die plaatsvindt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Lezen en Schrijven.

Het geeft heel veel voldoening

Janny Berg (68), Vlissingen
Categorie: Taalbegeleider

,,Als je geen Nederlands spreekt en verstaat, kun je niet veel op je werk en in de maatschappij. Het geeft me daarom zoveel voldoening om allochtonen goed Nederlands te leren. Je ziet hen echt opleven. Veel mensen beginnen met de Nederlandse lessen om zich te kunnen redden op hun werk of in de maatschappij. Maar als dat dan lukt, gaan ze verder voor een hoger niveau.’’
,,Inmiddels werk ik elf jaar bij Stichting Dunya, ik heb veel mooie dingen meegemaakt. Zo was er een hoogopgeleide man die geen Nederlands kon verstaan, lezen of praten. Inmiddels verstaat, leest en spreekt hij de taal goed en werkt hij op een sales- en marketingafdeling bij een bedrijf. Hij praat nu honderduit en lacht veel. Dat is heel mooi om te zien, want zo kwam hij niet bij ons binnen. Ik vind het best leuk dat ik deze onderscheiding heb gekregen en dat ik door mag naar de landelijke ronde. We zien wel wat er van komt, ik heb er in ieder geval zin in.”

Lees de interviews met Floor van Kan en Diny Weststrate in de PZC van vrijdag 9 september.