Volledig scherm
© Thinkstock

Met poep gooien kost 24.000 euro

MIDDELBURG - Een stel dat jarenlang afval en uitwerpselen in de tuin van hun voormalige Kruiningse buurman gooide, moet hem van de rechter 24.000 euro betalen.

Hondenpoep, menselijke uitwerpselen en rotte vis, eieren, frikadellen en appels. Een inwoner van Kruiningen trof het tussen 2009 en 2013 regelmatig aan in zijn tuin. Het was daar gegooid door zijn buren, met wie hij bonje had. De rechter heeft de inmiddels verhuisde kwelgeesten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 24.000 euro.

Schadevergoeding

Hoewel de gedupeerde buurman door de rechter grotendeels in het gelijk is gesteld, is de schadevergoeding fors lager dan het bedrag dat hij had geëist: 108.000 euro, onder meer vanwege immateriële schade (78.000 euro) en schoonmaakkosten. Het slachtoffer had berekend dat hij tussen 2009 en 2013 drieënhalf uur per week bezig is geweest om zijn huis, kas en tuin te ontdoen van hondenpoep, menselijke uitwerpselen en rotte vis, eieren, frikadellen en appels. Ook stelde hij dat zijn woongenot ernstig was aangetast doordat hij zijn tuin bijna niet heeft kunnen gebruiken. Niet alleen door de troep die over de schutting werd gegooid, maar ook door geluidsoverlast en het feit dat zijn voormalige buren hem bespiedden. Daar wilde hij ruim 14.000 euro voor terugzien: het aantal maanden van de overlast vermenigvuldigd met de helft van zijn woonlasten à 275 euro. De rechter wees dat toe, maar stelde de immateriële schade flink naar beneden bij op 5000 euro, net als de schoonmaakkosten (3300 euro). Overigens was er tussen april en december 2011 een net gespannen tussen de tuinen van de twee woningen, wat het gooien met etensresten en uitwerpselen belemmerde.

Aanleiding

Het is nooit echt duidelijk geworden wat de aanleiding was voor de de animositeit tussen de voormalige buren. Volgens het veroordeelde stel zouden 'bepaalde gedragingen' van hun ex-buurman bij hen 'een reactie' hebben uitgelokt, staat te lezen in de uitspraak van de rechtbank.