Volledig scherm
© Thinkstock

Met de virtual reality bril door je koopwoning

VLISSINGEN - Rustig om je heen kijken in een vreemd huis terwijl je thuis op de bank zit. De Zeeuwse makelaars van M2 hebben de mogelijkheid als eersten in huis.

Alle woningen met 360 gradenfoto's in hun verkoopbestand kunnen met een virtual realitybril ook 'virtueel' bezocht worden. Je kijkt om je heen en naar boven en beneden alsof je echt bij een bezichtiging in de kamers staat. "We waren recent op een vakbeurs in New York en dit werd gepresenteerd als hét nieuwe middel voor de reisbranche en de woningverkoop. Je kunt plaatsen tegenwoordig heel aardig verkennen met Google Maps en Streetview, maar foto's vertekenen vaak de grootte van de ruimte. Met virtual reality krijg je een beter idee van verhoudingen", vertelt Marco van der Knaap.

Hoofdknik

Omdat weinig mensen beschikken over een virtual realitybril liet M2 die maken in China. Huiszoekers kunnen die een maand gratis lenen of kopen voor 15 euro. M2 liet een navigatieprogramma maken om met een hoofdknik van de ene kamer in een andere te komen. "Je schuift je smartphone in de bril, zoekt op de site een huis uit en je kijkt rond. Ik denk dat dit veel echte bezichtigingen zal schelen. Maar twee of drie, in plaats van zeven of acht voor de verkoop doorgaat."

De gebruikte smartphone moet wel uitgerust zijn met een gyroscoop, waarmee het beeld kan draaien ten opzichte van een ijkpunt. "Maar dat hebben de meeste smartphones, vanaf de iPhone 4 en alle Galaxy's. Behalve de Huawei", weet Van der Knaap.

Meer informatie: m2makelaars.nl