Volledig scherm
© Thinkstock

Meeste mensen Philip Morris hebben een andere baan

BERGEN OP ZOOM - Het Mobiliteitscentrum voor werknemers van de gesloten sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom is opgeheven.

De meeste mensen die twee jaar terug hun baan verloren door het besluit van Philip Morris de vestiging in Bergen op Zoom te sluiten, zijn inmiddels aan het werk. Van de 1231 ontslagen medewerkers zochten er 935 hulp bij het Mobiliteitscentrum. In totaal zijn er 788 elders aan de slag gegaan. Nog 100 tot 150 mensen zoeken werk.

In 2014 kwamen de medewerkers van de tabakfabrikant op straat te staan. Daarmee werden ook veel Zeeuwse gezinnen getroffen. Zo'n 300 medewerkers van de fabriek waren afkomstig uit Zeeland. Tholen moest met 162 ontslagen Philip Morris-mensen de grootste klap incasseren.

Na het massa-ontslag werd een Mobiliteitscentrum ingericht dat werknemers naar ander werk moest begeleiden. Projectleider Hans Hommel is redelijk tevreden over de resultaten. "Ik wilde 80 procent van de ontslagen werknemers weer aan het werk helpen. Dat hebben we net niet gehaald. Het is 76 procent geworden. Volgens het UWV en experts op de arbeidsmarkt is dat best hoog, ook als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van 47 jaar en het gemiddelde dienstverband van 22 jaar."

Hommel onderstreept dat het Mobiliteitscentrum veel mensen heeft geholpen, maar dat ook een flink aantal gemotiveerde Philip Morris-mensen op eigen kracht een nieuwe werkgever heeft gevonden. Een aantal werkt nu in België bij geneesmiddelenproducent Pfizer. Ook aardappelverwerker Lamb Weston Meijer nam Philip Morris-mensen aan.