Volledig scherm
© SXC

Meeste meldingen over dierenleed gaan over honden

VLISSINGEN - De meeste meldingen die bij het telefonische meldpunt voor misstanden rond dieren (144) binnenkomen, hebben betrekking op honden. Van alle meldingen waarbij is gespecificeerd op wat voor diersoort de melding betrekking heeft, ging het in ruim een derde (36,5 procent) van de gevallen om honden. In Zeeland werd het nummer tussen 1 juli 2013 en 1 juli 2015 bijna 2000 keer gebeld.

Binnen Zeeland werden de meeste meldingen gedaan in de gemeente Terneuzen: in totaal 309. Relatief gezien werd 144 echter het meest gebeld in de gemeente Schouwen-Duiveland: daar werden per 1000 inwoners 6,3 meldingen gedaan. Overigens worden in sommige andere gemeenten nog veel vaker misstanden gemeld: de lijst wordt aangevoerd door Lelystad met 9,6 telefoongesprekken per duizend inwoners, gevolgd door Alphen-Chaam (9,1) en Heerlen (8,7). 

De meeste meldingen op 144 gaan over honden. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van gegevens van de politie. De centralisten van 144 schrijven alleen op om welke diersoort het gaat als ze een uitgebreide melding opmaken. Bijna 17 procent van de meldingen bevat die informatie. Wordt de melding direct doorgezet naar dierenambulance, politie of brandweer, dan wordt dit niet geregistreerd.

Diersoorten
Van de meldingen waarbij wel bekend is om welk dier het gaat, worden veruit de meeste dieren hobbymatig of voor gezelschap gehouden (87,8 procent). Een op de tien meldingen gaat over bedrijfsmatig gehouden dieren, bijvoorbeeld koeien op een boerderij, en een op de veertig meldingen over dieren die in het wild leven. Dat kunnen reeën zijn, maar ook bijvoorbeeld zwerfkatten.

Na honden worden de meeste incidenten met katten en paarden, pony's en/of ezels gemeld. Beide maken ongeveer een vijfde van het totaal uit. In mindere mate hebben meldingen betrekking op vogels en schapen (beide 4 procent), knaagdieren en runderen (allebei iets meer dan 3 procent), pluimvee en geiten (beide 1,2 procent) en vissen, varkens/zwijnen en amfibieën (procent)