Volledig scherm
© stock.xchng

Meer uien via haven Vlissingen

VLISSINGEN - De export van uien via de haven van Vlissingen levert tijd- en milieuwinst op. Daarom slaan vijftien uienexporteurs en vijf logistieke bedrijven de handen ineen.

De ui is Nederlands grootste agrarische exportproduct. Jaarlijks wordt er 1,3 miljard kilo uien naar 120 landen vervoerd. Zo'n 80 procent van de uien wordt door Zeeuwse bedrijven verhandeld en op transport gezet. Vaak worden de uien per vrachtwagens naar de havens in Rotterdam en Antwerpen gebracht en van daaruit verscheept, maar door files kost dat steeds meer tijd.

Duurzamer

Daarom hebben de 20 bedrijven onder de titel 'Vlissingen concept' besloten uien voortaan de haven van Vlissingen te verschepen. Deze 'synchromodale aanpak' betekent tijdwinst, maar het is ook duurzamer. Het bespaart de uiensector 1,5 miljoen transportkilometers per jaar. Daardoor gaat er 1500 ton CO2 minder de lucht in.

Containerbedrijf CMA CGM stelde in augustus een permanente lijndienst in van Vlissingen naar Marokko en van daaruit naar Senegal en Ivoorkust. De schepen nemen in koelcontainers onder meer uien en aardappelen mee.