Volledig scherm

Meer ondernemers in Zeeland failliet

VLISSINGEN - In het tweede kwartaal van dit jaar zijn meer Zeeuwse ondernemers failliet gegaan of hebben hun bedrijf stopgezet. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van financieel dienstverlener Graydon.

Het aantal opheffingen ligt met 554 hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2015 (498) en 2014 (503). Ook gingen er beduidend meer ondernemers op de fles: 30 tegenover 17 in het tweede kwartaal van vorig jaar. In dezelfde periode in 2014 waren er ook 30 faillissementen.

Zeeland wijkt op dat punt van de meeste provincies waar het aantal faillissementen blijft dalen. Alleen Friesland en Noord-Holland en mindere mate Groningen kampen ook met een stijging, al is die niet zo groot als in Zeeland.

Het aantal startende ondernemers is licht gedaald. Dat vertaalt zich ook in de negatieve netto-groei van de bedrijvigheid. Graydon berekent de netto-groei door het aantal starters te verminderen met het aantal opheffingen en faillissementen.

Nederland
Landelijk is het beeld iets anders. Tijdens het tweede kwartaal zijn er 52.440 bedrijven gestart. Dat zijn er 504 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn in het kwartaal 29.965 bedrijven opgeheven, 2.997 meer dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal gingen er in totaal 1.319 bedrijven failliet. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden zijn dat 254 bedrijven minder.

Bedrijven in de sector energie groeien het hardst (plus 76 procent). Ook transport en logistiek (plus 34 procent) zit in de lift, evenals financiële dienstverlening, onderwijs en de zorg.

De landbouw en visserij en bij de (semi)overheid zijn de enige sectoren die (licht) krimpen.