Volledig scherm
© Thinkstock

Meer burgerhulpverleners in Zeeland

VLISSINGEN - Het aantal burgerhulpverleners is sinds eind vorig jaar bijna verdubbeld naar drieduizend. Dat blijkt uit gegevens van de Hartstichting.

Burgerhulpverleners zijn mensen die kunnen reanimeren. Als een buurtbewoner een hartstilstand heeft, dan worden ze via hun mobiele telefoon opgeroepen.

Zeeland heeft te weinig burgerhulpverleners, net als de rest van het land. Eén procent van de bevolking moet geregistreerd staan om ervoor te zorgen dat slachtoffers binnen zes minuten geholpen worden. In Zeeland staat 0,7 procent van de inwoners geregistreerd als burgerhulpverlener.

Alle Zeeuwse plaatsen hebben in elk geval één hulpverlener, behalve Kats. In Wilhelminadorp heb je de grootste kans om gereanimeerd te worden bij een hartstilstand.

Daar is 3,2 procent van de inwoners burgerhulpverlener. Nisse komt met 2,9 procent op de tweede plaats en Oostdijk met 2,8 procent op de derde stek.

Landelijk steeg het aantal burgerhulpverleners tot 130.000. De toename is het grootst in Zuid-Holland en Noord-Holland. Overijssel heeft relatief de meeste hulpverleners.