Volledig scherm
© Thinkstock

Meer banen in Zeeland nodig voor arbeidsgehandicapten

SAS VAN GENT - Zeeuwse werkgevers moeten nog een flinke slag maken om voldoende mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen.

Er zijn tot nu toe 155 banen voor arbeidsgehandicapten gecreëerd. Volgens afspraak moeten dat er komend voorjaar 440 zijn. De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) geeft daarom nog maar eens een duw aan de kar. De BZW verspreidt deze maand onder 11.000 werkgevers het speciaal gemaakte tijdschrift 'Samen werken in Zeeland en Brabant'. Met het magazine wil de werkgeversvereniging bedrijven motiveren om werkplekken te scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het bedrijfsleven heeft zich daartoe verplicht in het Sociaal Akkoord uit 2013. Het moet leiden tot 100.000 banen voor arbeidsgehandicapten. Dit jaar moeten er landelijk 11.000 banen worden gecreëerd.

Zeeland telt naar schatting 8000 tot 9000 arbeidsgehandicapten. Voorheen vielen die onder de Wet Werk en Bijstand, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). De Participatiewet, sinds vorig jaar van kracht, vereist dat mensen die voor meer dan 30 procent de kost kunnen verdienen, bij reguliere werkgevers aan de slag gaan. Maar op eigen kracht lukt het hen vaak niet een baan te vinden. Zeeland-breed is daarom de Banenafspraak gemaakt.

Onder de titel Aan de slag in Zeeland zijn harde afspraken gemaakt: tot voorjaar 2017 worden 440 banen voor mensen met een arbeidsbeperking gecreëerd, waarvan zo'n 290 bij bedrijven. Op papier zijn er zo'n 155 geplaatst, vooral bij bedrijven. Overheid en semi-overheid, waar fors is bezuinigd, blijven achter.