Volledig scherm
Werknemers van Delta horen deze week of ze voor hun baan moeten vrezen. © Ruben Oreel

Medewerkers Delta horen of hun baan op de tocht staat

MIDDELBURG - Sommigen zagen het aankomen, anderen zijn volslagen verrast. Boosheid, verdriet, gelaten- en verslagenheid wisselen elkaar deze dagen af op het kantoor van energiebedrijf Delta. 200 medewerkers horen deze week of hun baan op de tocht staat.

Het gaat om mensen die werken bij de afdeling die energie verhandelt, of bij ICT, facilitaire dienst en receptie. Het is nog lang niet zeker dat de mensen die per brief, persoonlijk gesprek of op de afdeling zijn geïnformeerd, worden ontslagen, legt voorzitter Bram Nonnekes van de Centrale Ondernemingsraad uit.

"Er is een fatsoenlijk sociaal plan. Daarin is bijvoorbeeld een plaatsmakersregeling opgenomen. Het kan zijn dat mensen vrijwillig vertrekken waardoor anderen kunnen blijven."

Werk naar werk

Van de 200 betrokkenen zijn sommige 'mobiel' verklaard en anderen potentieel boventallig. Dat heeft ermee te maken of functies komen te vervallen of sterk wijzigen en of er voor iemand straks elders binnen Delta nog een plekje is. Het is volgens Nonnekes heel lastig om te zeggen hoeveel mensen echt hun baan gaan verliezen. Er is een zogenoemd mobiliteitscentrum ingericht. Die probeert mensen van werk naar werk te begeleiden. Ook krijgen betrokkenen sollicitatie-cursussen en worden mensen getraind in het oppoetsen van hun cv. Medio eind van het jaar moet duidelijk zijn hoeveel mensen vrijwillig vertrekken en hoeveel mensen daadwerkelijk ontslagen zullen worden.