Volledig scherm
Gedeputeerde Ben de Reu.

Mea culpa van provincie over lening ZB

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur had Provinciale Staten eerder moeten laten weten dat het niet vlotte met het vinden van een oplossing voor een lening aan ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Vorige week had gedeputeerde Ben de Reu een harde aanvaring met de Statencommissie economie over deze kwestie. Een aantal partijen verweet hem dat hij te laat kwam met het voorstel garant te staan voor een lening van 4 miljoen euro aan de ZB. Op 18 juli loopt die lening bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) af en zonder garantstelling van de overheid moet hij direct worden afgelost. Dat geld heeft de ZB niet. Vorig jaar deed zich hetzelfde voor. Toen werd de lening - die ooit werd verstrekt aan de Zeeuwse Bibliotheek voor een vervanging van installaties en renovatie van het dak - een jaar verlengd. De ZB kreeg de opdracht die tijd te benutten om naar een andere constructie te zoeken, want het is beleid van de provincie niet garant te staan voor leningen aan organisaties die op afstand zijn gezet. De provincie staat voor 67 procent garant, de gemeente Middelburg voor 33 procent.

Woede

Anderhalve week geleden ontstaken de Staten in woede omdat De Reu opnieuw op het laatste moment om een garantstelling vraagt. Uit een feitenrelaas dat het dagelijks provinciebestuur heeft opgesteld, blijkt dat tot eind april met de ZB is gesteggeld een oplossing. Geen enkele bank is bereid een lening te vertrekken zonder dat de overheid garant staat. Vandaar dat het voorstel opnieuw garant te staan, nu voor de resterende periode van 14 jaar, als enige mogelijkheid overbleef. In juli 2015 had de provincie aan de ZB beschreven 'niet opnieuw in een situatie willen geraken waarin wij onder tijdsdruk van de expiratiedatum van uw lening een voorstel aan provinciale staten moeten voorbereiden'. Dat is precies wat er gebeurd. "Het was beter geweest uw Staten eerder over dit proces te informeren", schrijft het provinciebestuur nu in de begeleidende brief bij het feitenrelaas.