Volledig scherm
Bax-shop. © Google Streetview

Magazijnmedewerkers Bax-shop per direct op non-actief na wilde staking

GOES - Elf magazijnmedewerkers van muziekwinkel Bax-shop in Goes zijn woensdag per direct op non-actief gezet. Ze hadden in de nacht van dinsdag op woensdag het werk neergelegd uit onvrede over de gang van zaken, maar hebben nu per e-mail te horen gekregen dat ze voorlopig niet hoeven te komen werken. De passen zijn geblokkeerd, zegt één van de werknemers.

Volgens directeur Jochanan Bax wordt het 'groter gemaakt dan het is.' De reden van de wilde staking is volgens de medewerker dat er vanuit de directie eenzijdig en zonder enig overleg is besloten dat de afdeling inbound, die inkomende goederen verwerkt, voor onbepaalde tijd fulltime nachtdiensten moet gaan draaien. Volgens de werknemer was dat 'de druppel'. ,,Dat kunnen ze gewoon niet maken." Om hun onvrede over de gang van zaken kenbaar te maken, is afgelopen nacht het werk stilgelegd. In een brief aan de directie hebben de werknemers hun grieven kenbaar gemaakt, maar dat had een averechts effect. In een mail die in bezit is van deze krant laat de magazijnmanager de medewerkers weten zich 'behoorlijk in de steek gelaten' te voelen. 'Ik heb besloten je voorlopig uit te roosteren', schrijft hij.

Nulurencontract

De magazijnmedewerkers zijn aangesteld op basis van een nulurencontract en werken via Rapaat Logistics BV, een volgens de werknemer door Bax-shop zelf opgezette uitzendbureau-achtige constructie. Het werk in het magazijn is volgens hem afgelopen nacht opgevangen met ander personeel. De medewerker noemt de situatie 'zwaar klote'. Volgens hem draait alles bij Bax-shop om winst draaien. ,,Ten koste van het personeel. En we werken al maximaal." Geluiden dat het personeelsbeleid van Bax-shop te wensen overlaat, steken de laatste tijd vaker de kop op.

Dure machine

Volgens directeur Jochanan Bax, die niet op de hoogte was van de situatie en zich even moest laten bijpraten, was er vannacht inderdaad 'iets aan de hand'. Volgens hem ging het om een groep van zeven mensen. ,,Niet het hele team gelukkig." Volgens hem waren ze niet blij dat ze nu ook nachtdiensten moeten gaan draaien. ,,Dat heeft te maken met een hele dure machine die we een paar jaar geleden hebben gekocht, die kunnen we alleen terugverdienen als hij continu aanstaat. Maar je kunt niet na een pauze zeggen 'ik ga naar huis' als je het even niet ziet zitten." De gaten in het rooster zijn de komende dagen ingevuld via een uitzendbureau, zegt Bax. De op non-actief gestelde werknemers mogen wat hem betreft terugkomen. ,,Maar wel eerst een persoonlijk gesprek, de magazijnmanager was furieus." Bax vindt de aanpak 'verstandig'. ,,Daar sta ik voor 110 procent achter."