Volledig scherm
Mosselvissere Leon Praat laat de mosselen zien bij de opening van het nieuwe seizoen. © Ellen Jobse

Maatregelen rond mosselen blijven van kracht

YERSEKE - Het mosselseizoen is woensdag officieel begonnen, dat betekent dat recepten met de zilte zeebonbons je de komende tijd om de oren vliegen, de supermarktaanbiedingen zich richten op het oceaangenot en de restaurants de lekkernij uitbuiten. Maar tegelijkertijd lijkt een giftige stof de vreugde rond de zeevrucht te bederven.

In de mosselen en oesters in het oostelijk deel en noordelijke tak van de Oosterschelde is woensdag opnieuw de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen. De schelpdieren uit deze gebieden zijn daarom niet geschikt voor consumptie, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wie 400 gram besmette mosselen eet kan al behoorlijk ziek worden, weet de NVWA. Volgens mosselkweker Cees Otte uit Bruinisse zijn de mosselen echter nergens zo veilig als in Nederland. ,,Er komt geen mossel op tafel of in de winkel die niet honderd procent veilig is", sluit handelaar Jan Kees Vette zich daarbij aan.

Uitspoelen
Een dag met een zwart randje? Nee hoor, zegt Wouter van Zandbrink, voorzitter van de vereniging van mosselhandelaren. Volgens hem leidt de kwestie niet tot problemen, noch bij de handel noch voor de consument. Er is genoeg aanvoer', zegt hij. ,,In de twee besmette gebieden in de Oosterschelde zit sowieso weinig mossel, maar er zijn genoeg gebieden waar we volop mosselen kunnen halen. En ze zijn van uitstekende kwaliteit."

Volgens het Nederlandse Mosselbureau in Yerseke is het aangetroffen gif, precies aan het begin van het mosselseizoen, vooral een logistieke uitdaging. ,,Hopelijk gaat het niet te lang duren", stelt woordvoerster Tillie SintNicolaas.

De verwachting is dat de besmetting door de zelfreinigende werking van de Oosterschelde ook weer snel kan verdwijnen. SintNicolaas: ,,De getijden zorgen voor een spoelende werking. Het gif is erin gespoeld, dus kan het er ook zo weer uitspoelen. Het wordt elke dag gemonitord." Monsters
Deskundigen hebben vandaag monsters genomen in de besmette gebieden. De NVWA test sinds oktober 2015 elke week op TTX. Er waren toen aanwijzingen dat de giftige stof mogelijk in de mossel- en oesterbanken voorkwam. Pas recent werd het gevaarlijke goedje daadwerkelijk aangetroffen.

Tetrodotoxine (TTX) is een zogenaamde neurotoxine. Het is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren aanmaken om zich te verdedigen. In bepaalde vissen, zoals de kogelvis, in bepaalde amfibieën en reptielen (padden) wordt de stof aangetroffen. Na inname kan TTX leiden tot verlammingsverschijnselen met in uiterste geval de dood tot gevolg.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit garandeert de veiligheid van de mosselen die nu in de handel zijn, maar waarschuwt wildplukkers om toch vooral geen oesters en mosselen te oogsten in de gesloten gebieden.

Volledig scherm
Mosselkweker Cees Otte aan het woord bij de aftrap van het mosselseizoen in Yerseke. © Ellen Jobse
Volledig scherm
De eerste mosselen van het nieuwe seizoen worden omhoog gehaald bij Yerseke. © Ellen Jobse
Volledig scherm
De YE55 haalt de eerste mosselen uit het water bij Yerseke. © Ellen Jobse