Volledig scherm
Derk Valstar: ‘Zulke denigrerende opmerkingen moet je niet tegen hooligans maken’. © Marieke Mandemaker

'Maar één doel, ze willen hun man terug'

'Het was eigenlijk een gewone avond. Ik was vrij, maar ging rond 23.30 uur even bijpraten met onze portiers van Trinity. Dat doe ik altijd aan het begin van de avond, ook als ik vrij ben.'

Plotseling hoorden we een massaal gejoel. Ik keek en zag een grote groep met kratten bier de Hoogezoom op komen. Ik denk: shit, dat is niet oké. Ik had die avond vier portiers en twee leden van het susteam rondlopen. Die groep bleken hooligans. Dat zag je aan hun voetbalshirts, de tattoos en je hoorde het aan de spreekkoren. Ze bleken met de bus gedumpt. Eén van mijn sussers zei iets over het bier dat ze bij zich hadden. Die gast wilde gelijk uithalen. Toen heb ik de sussers direct teruggeroepen.

Met de portiers van de Zoom en Pinky's ging ik snel in overleg. Ik zeg: mannen, we zijn in de minderheid. Wij zijn met z'n zevenen, zij met een man of zeventig. En de politie is er nog niet. Als we ze weigeren in het café krijg je ellende. Dus we besloten ze de Pinky's in te laten, zodat de overige gasten eventueel naar de buren konden. Ik heb de sfeerkapiteins, zeg maar de leiders van de hooligans, aangesproken: gedraag je, anders wordt het een korte wedstrijd. Dat hadden ze begrip voor.

Serieus

Toen de politie arriveerde, ter hoogte van het speelcentrum, heb ik de situatie uitgelegd. De politie nam die heel serieus. Ik had intussen versterking ingeroepen. Er moesten portiers bij en er moesten sussers bij. Die waren met spoed onderweg vanuit Rotterdam. En volgens mij heb ik er nog een paar bij campings vandaan gehaald. Uiteindelijk had ik zes portiers en vier sussers. Het ging voorspoedig. De mannen waren uitgelaten, ze hadden gezopen en sommigen hadden gebruikt, maar de situatie in Pinky's was tot 1.30 uur probleemloos.

Op een gegeven moment lokten een paar Nederlanders wat uit. Die hebben we er direct uitgehaald. Vonden ze niet leuk, maar dat was een puur professionele afweging. De politie had intussen met de buschauffeur afgesproken dat die tussen 2.00 en 2.15 uur voor Pinky's zou staan om de mannen op te halen. Maar dat deed hij niet. Hij stopte midden op de taxistandplaats. Inmiddels hadden de eersten van de groep het wel gezien en liepen in kleine groepjes naar de bus. So far so good. Maar om 2.20 uur ging het mis in de garderobe, nadat de Duitsers een woordenwisseling kregen met Nederlanders. Opnieuw hebben we die Nederlanders daar met zacht geweld uitgehaald. Die Duitsers moesten naar buiten. Portiers schermden het terras af, iedereen stond op scherp, de Duitsers verlieten rustig de zaak.

Toen gingen die Nederlanders weer lopen uitdagen. Een paar Duitsers die al richting de bus waren, renden terug naar het café. Maar de sfeerkapiteins grepen in. Eigenlijk ging het nog allemaal goed. Tot drie of vier Nederlanders vanuit de Snackcorner dwars de taxistandplaats overstaken. Ze maakten denigrerende opmerkingen richting de Duitsers. Heel domme, denigrerende opmerkingen die je niet moet maken tegen een grote groep hooligans. Eén van de Duitsers haalde uit, die gozer ging gestrekt en maakte zich, zodra hij was opgekrabbeld, snel uit de voeten.

De sussers gingen tussen de groepen in staan - een risicovol klusje, overigens - en de politie hield twee Duitsers aan, die hadden gemept. En toen ging het fout. De politie was maar met zes man, die Duitsers waren met 75. En die accepteerden met zijn allen die aanhoudingen niet. Dus de politie kreeg de volle laag. Ook in de bus ging het mis, tussen de Duitsers onderling. Op het terras begonnen mensen met flessen te gooien. Helemaal fout was het.

Tien kleuren stront

De politie riep versterking in en stopte de bus op het transferium. De chauffeur werd gevorderd te stoppen. Er werd een wagen voor gezet, een wagen erachter, een wagen links, een wagen rechts en zo is die bus naar Breda begeleid. Hup, de Koepel in. En daar werden ze stuk voor stuk aangehouden. Die chauffeur heeft tien kleuren stront gescheten, dat kan ik je vertellen. Maar ik moet zeggen: die escorte had de politie uitstekend geregisseerd. Alleen die aanhoudingen waren, vond ik direct al, geen slim idee. Dat doe je na afloop maar, niet op het moment dat je er 75 man kwaad mee krijgt, terwijl je zelf maar met z'n zessen bent. Het zijn wel hooligans hè?

Schouwen-Duiveland is lastig hoor. Het ligt geïsoleerd. Je hebt een klein team agenten, een susteam, portiers en wat camera's. Die moeten samen zorgen voor rust in Renesse. Ze hebben nog geluk gehad met de sfeerkapiteins. Die vormen in feite de harde kern van de hooligans, maar die houden wel een oogje in het zeil en iedereen luistert naar ze. Duitsers gedragen zich over het algemeen goed. Zelfs deze hooligans. Ze hadden respect voor het feit dat we ze in Pinky's lieten, ze hadden respect voor portiers die ze aanspraken op hun gedrag. Maar dat gedrag houdt een keer op.

Als ik hooligan was, zou ik ook zo reageren. Je bent geen hooligan als je dat op je laat zitten. De hele zomer hoor je 'alle Duitsers zijn homo'. Dat moet je een groep van 75 hooligans gewoon niet flikken. Die gast die zo'n opmerking maakte, heeft ons wel wel bedankt. Als wij hem niet hadden beschermd, had het fout kunnen aflopen. Ook de politie heeft ons bedankt, te voor en te na. Echt, die agenten hebben het slecht gehad. Samen met ons konden ze een buffer bouwen. Dat werkte. We werken al jaren samen met de politie. En normaal is de politie leidend, maar op het moment dat het escaleerde was er geen regie meer. Dat kan ook niet als je ondersteboven op de grond ligt. Ze stonden tegenover een groep van dertig, vijfendertig man met maar één doel: hun mannetje terugveroveren. Net Stratego.

Gemeengoed

Het is maar goed dat de politie die jongen liet gaan. Zoals ik al zei: die aanhoudingen waren geen goede inschatting. Met alle respect: wij hebben vaker met dit soort situaties te maken dan de politie. Wij doen risicovolle evenementen, wij begeleiden voetbalwedstrijden. In een druk weekend hebben wij doorgaans met misschien wel twintig vechtpartijen te maken. Geweld is voor ons gemeengoed. Op agenten maakte de situatie veel meer impact.

Politie, zeker op Schouwen-Duiveland, heeft toch meestal met andere situaties te maken. Maar zoiets als dit had niemand kunnen zien aankomen, laat staan voorkomen. De capaciteit van de politie is doorgaans goed, en doorgaans gebeuren dit soort dingen niet. Het was een incident. Sindsdien zijn wel dingen veranderd. Het cameratoezicht is geprofessionaliseerd, er zijn briefings met de politie en er is ruimte vanuit de gemeente om op te schalen. We hoeven daar geen ambtenaren meer voor wakker bellen. En de politie zit er feller op. Ze zijn alerter, merk ik.

Het overleg tussen ons met de politie is ook beter, nog beter dan het al was. Wij vangen natuurlijk veel op in het uitgaansleven. Dat geven we allemaal netjes door. Voor ons hoeft verder niets te veranderen. Wij willen niet beter toegerust worden. Als wij worden bewapend, zijn we een verlengstuk van de politie. Daarmee verliezen we onze onafhankelijke positie. Nu stellen wij ons kwetsbaar op, mensen hebben respect voor ons. Laat ons maar praten en als het moet onze handjes gebruiken, maar wel graag op eigen risico. Wij zijn ons bewust van onze beperkingen, maar ook van onze mogelijkheden.'