Volledig scherm
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is optimistisch. © Lex de Meester

Maanden zei het kabinet nee, wordt het vandaag een ja?

DEN HAAG - Krijgt de Tweede Kamer vandaag de regering in beweging om Zeeland te helpen? Jo-Annes de Bat en Albert de Vries hebben goede hoop. "Natuurlijk ben ik positief gestemd", zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA, financiën), "maar het moet woensdag wel gebeuren."

Vanmiddag moet duidelijk worden of er beweging zit in het regeringsstandpunt over de toekomstvisie van oud-premier Jan Peter Balkenende over Zeeland. Onder zijn leiding heeft de Commissie Structuurversterking en Werkgelegenheid Zeeland enkele maanden geleden aanbevelingen gedaan om de economie van de provincie te versterken. Daar zat ook een verlanglijstje bij aan het kabinet. Zoals hulp voor de kerncentrale en tientallen miljoenen, onder meer voor een bèta college. Vanuit Den Haag is tot dusver de boot afgehouden.

Tijdens de Algemene Beschouwingen, kort na Prinsjesdag, bleek al dat de Kamer daar niet blij mee is. Er moet iets voor Zeeland worden gedaan. Vandaag staat het rapport 'Zeeland in stroomversnelling' op de agenda. Twee uur lang is Zeeland, en alleen Zeeland, hét onderwerp in de Tweede Kamer.

"We hebben veel gesprekken gevoerd, veel gelobbyd", verklaart De Bat. "We hebben alle fracties benaderd, input geleverd. Het is nu aan hen om het af te maken."

Een belangrijk onderwerp is de kerncentrale in Borssele. Die is verliesgevend en gaat de investeringskracht van de regio - energiebedrijf Delta en haar aandeelhouders (de provincie en de gemeenten) - te boven, aldus Balkenende. Dus moet het Rijk de helpende hand toesteken.

Regeringspartij PvdA vindt dat het kabinet Zeeland in de kou laat staan en voert achter de schermen al maanden forse druk uit op de eigen bewindslieden om Zeeland te helpen. De boodschap: er mogen niet nóg meer banen verloren gaan. Dat is een levensgroot risico als bijvoorbeeld het netwerkbedrijf Enduris moet worden verkocht om de verliezen van de kerncentrale te financieren.

Of de PvdA zijn zin krijgt is nog de vraag. PvdA-Kamerlid Albert de Vries uit Middelburg voert vandaag namens de sociaaldemocraten het woord in het voor Zeeland cruciale debat. "Onze inzet zal zijn dat het kabinet Zeeland te hulp schiet bij de kwakkelende kerncentrale", zegt De Vries. "Het kabinet heeft een onderzoek laten doen en er zijn verschillende toekomstscenario's op een rij gezet. Officieel ken ik dat rapport (van bureau Roland Berger - red.) niet. Maar de kans dat het kabinet Zeeland op dat vlak gaat helpen is toegenomen", zegt hij geheimzinnig. Erover uitweiden doet hij verder niet.

De Vries zal het kabinet vandaag vragen het rapport openbaar te maken. Of de PvdA helemaal zijn zin krijgt, vraagt De Vries zich af. "Er blijft een paar punten over waar nog geen zicht is op een oplossing. Ik denk dan aan het door de commissie Balkenende voorgestelde Zeelandfonds en de oprichting van een bèta collega als tweede university college. Als het kabinet daarin Zeeland niet tegemoet komt, zal ik proberen om in een tweede debat via een motie toezeggingen binnen te halen."

De Vries heeft er goede hoop op dat het kabinet vandaag gaat bewegen, terwijl er aanvankelijk helemaal geen beweging in zat. "Ik heb inderdaad het idee dat de opgevoerde druk vanuit de PvdA-fractie wel degelijk effect heeft. We komen steeds een stapje verder."

Volg vanaf 17.00 uur alle ontwikkelingen via onze liveblog.

Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Albert de Vries heeft goede hoop. © ANP