Volledig scherm
Of het nou in tropisch water of bij Antarctica is, de SeaXplorer moet zijn eigenaar overal kunnen brengen. © artist's impression Amels

Luxe en brute kracht voor de superrijken

VLISSINGEN - Ruim tien jaar nadat Amels de 'standaard' series jachten van 50 tot 83 meter introduceerde, boort Damen samen met Amels een nieuw gat in de markt aan. Want hoe luxe de jachten van Amels ook zijn, ze zijn er niet op gebouwd om lange tijd met gasten naar de Grote Oceaan of het Arctisch gebied te kunnen varen.

Simpelweg omdat ze niet zo lang met gasten van huis kunnen zijn en omdat ze technisch niet geavanceerd genoeg zijn om de Arctische barre omstandigheden te trotseren en voldoende voorraden bij zich te hebben. Het is niet dat Amels wordt plat gebeld, maar er is een aantal potentiële kopers dat de grenzen wil verleggen.

"Kopers van superjachten varen veel in de Middellandse Zee of het Caribisch gebied", vertelt Victor Caminada van Amels. "Op een gegeven moment wil je graag meer zien. Er zijn nog veel meer mooie plekken, maar die zijn te ver weg om met zo'n jacht naar toe te kunnen varen. Een schip waarmee dat soort expeditietochten kunnen worden gemaakt hadden we nog niet. Ook Amels en Damen moeten blijvend vernieuwen en op zoek naar nieuwe ideeën en modellen. Dit is een nichemarkt, maar wel een belangrijke."

Vergelijk de markt van superjachten voor het gemak eens met auto's. Ieder zichzelf respecterend merk verkoopt niet alleen 'gewone' gezinsauto's, maar ook snelle coupé's, sport utility vehicles (suv's) en crossovers. Zie de nieuwe SeaXplorer als een crossover, vergelijkt Caminada. "Het schip biedt alles wat een luxe jacht heeft, gecombineerd met de mogelijkheden om verder en langer weg te kunnen."