Volledig scherm
© Thinkstock

Lot damherten in handen van rechter

MIDDELBURG - Is het probleem met de damherten in Zeeland zo nijpend dat op korte termijn een deel moet worden afgeschoten? De provincie vindt van wel, de Faunabescherming van niet. Beide partijen troffen elkaar donderdag voor de rechter in Middelburg.

Het provinciebestuur heeft vorig jaar december Faunabeheereenheid Zeeland ontheffing verleend voor het afschieten van een deel van damherten in de Manteling van Walcheren en op de Kop van Schouwen. De Faunabescherming strijdt al jaren tegen het afschieten van de damherten en is ook in beroep gegaan tegen het besluit van de provincie. Om te voorkomen dat er wordt gejaagd voordat het beroep is behandeld, vroeg de Faunabescherming de rechter donderdag om een voorlopige voorziening.

Welzijn

De belangrijkste vraag was of het welzijn van de dieren acuut in het geding is. Volgens Pauline de Jong van de Faunabescherming is daar geen enkele concrete aanwijzing voor. ,,Er is niet aangetoond dat er een noodzaak is om per direct in te grijpen. Met de damherten gaat het prima."

Jarenlang

Fred Jaggie, voorzitter van de hoefdiercommissie van de Faunabeheereenheid Zeeland, hamerde erop dat nu ingrijpen noodzakelijk is om te voorkomen dat het aantal herten de komende jaren verveelvoudigt. ,,Dat zou betekenen dat we jarenlang de beesten moeten gaan opjagen. Met een beperkt afschot nu kunnen we hopelijk de aanwas in de hand houden. De vraag is: wacht je tot het kalf verdronken is?

De rechter doet binnen twee weken schriftelijk uitspraak.