Volledig scherm
Burgemeester Jan Lonink. © gemeente Terneuzen

Lonink moet tijdelijk terugtreden als voorzitter VRZ vindt raad Schouwen

ZIERIKZEE - De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland vindt dat burgemeester Jan Lonink van Terneuzen tijdelijk moet terugtreden als bestuursvoorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland.

In een breed gedragen motie spreekt de raad uit dat Lonink 'niet de aangewezen persoon is om in deze turbulente tijd de directie bestuurlijk aan te sturen'. Initiatiefnemers Leefbaar Schouwen-Duiveland en ChristenUnie motiveren hun standpunt met gelijke argumenten als waarmee het dagelijks bestuur directeur Gerrie Ruijs tijdelijk op non-actief heeft gezet.

Onrust

Lonink is bestuurlijk verantwoordelijk voor de onrust die momenteel heerst binnen de veiligheidsregio, meent de meerderheid van de raad. In dat licht is het verstandiger als alle hoofdrolspelers zich even niet bemoeien met de dagelijkse gang van zaken, gaven vrijwel alle partijen burgemeester Gerard Rabelink als boodschap mee. PvdA en D66 vinden dat te ver gaan en onnodig. De toezegging van Rabelink na oplevering van het onafhankelijk organisatieonderzoek in een debat verantwoording af te leggen over de hele gang van zaken, is voor die fracties voldoende.

Het VRZ-bestuur besloot deze week na spoedberaad tot een intern onderzoek naar de problemen op de werkvloer, onder leiding van waarnemend directeur Elie van Strien.