Volledig scherm
Burgemeester Jan Lonink. © gemeente Terneuzen

Lonink moet tijdelijk terugtreden als voorzitter VRZ vindt raad Schouwen

ZIERIKZEE - De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland vindt dat burgemeester Jan Lonink van Terneuzen tijdelijk moet terugtreden als bestuursvoorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland.

In een breed gedragen motie spreekt de raad uit dat Lonink 'niet de aangewezen persoon is om in deze turbulente tijd de directie bestuurlijk aan te sturen'. Initiatiefnemers Leefbaar Schouwen-Duiveland en ChristenUnie motiveren hun standpunt met gelijke argumenten als waarmee het dagelijks bestuur directeur Gerrie Ruijs tijdelijk op non-actief heeft gezet.

Onrust

Lonink is bestuurlijk verantwoordelijk voor de onrust die momenteel heerst binnen de veiligheidsregio, meent de meerderheid van de raad. In dat licht is het verstandiger als alle hoofdrolspelers zich even niet bemoeien met de dagelijkse gang van zaken, gaven vrijwel alle partijen burgemeester Gerard Rabelink als boodschap mee. PvdA en D66 vinden dat te ver gaan en onnodig. De toezegging van Rabelink na oplevering van het onafhankelijk organisatieonderzoek in een debat verantwoording af te leggen over de hele gang van zaken, is voor die fracties voldoende.

Het VRZ-bestuur besloot deze week na spoedberaad tot een intern onderzoek naar de problemen op de werkvloer, onder leiding van waarnemend directeur Elie van Strien.

  1. Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event
    ADE

    Tien locaties voor wie geen zin heeft in een standaard Amsterdam Dance Event

    Amsterdam Dance Event, dat vandaag van start is gegaan en 375.000 bezoekers verwacht, is zó veel meer dan een nachtje 'raven' in de Amsterdam Arena. Je kan dansen in een hijskraan, met slechts veertig man getuige zijn van een wereldberoemde dj in een piepklein keldertje, of de hele nacht doorhalen in een soort omgebouwde huiskamer in Amsterdam-Noord. Ga je liever borrelen in een oude mannensauna, ooit opgericht zodat homo’s een plek hadden om af te spreken? Het kan allemaal. Tien bijzondere ADE-locaties, om te voorkomen dat je niet in de massa verdwijnt.