Volledig scherm
© Jan van Damme

Longlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2016 bekend

VLISSINGEN - Hoofdredacteur Paul van der Velde maakte zaterdag de door de vakjury van de Zeeuwse Boekenprijs 2016 (ZBP) geselecteerde tien titels (longlist) bekend. Hij deed dat tijdens een ‘boekenuurtje’ op het festival Film by the Sea in Vlissingen, waar ook het nieuwe boek Zondige Zeeuwen werd gepresenteerd.

De tien uitverkoren titels zijn (in alfabetische volgorde):

- David Audenaert: Foxy de vos Reynaert
- Broeder Dieleman: Uut de bron
- Martin van den Broeke: Het Pryeel van Zeeland. Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820
- Arjen Fortuin: Geert van Oorschot, uitgever
- Koos Hage: Atlas van de Watersnood 1953
- Jozef Janssens, Veerle Uyttersprot en Jan Uyttendaele: Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede
- Jan J.B. Kuipers: De Beeldenstorm
- Ronald en Carla Mullié-Dallinga: Ick Roelant
- Andreas Oosthoek: Vuurland
- Chris de Stoop: Dit is mijn hof

Shortlist

Donderdag 13 oktober wordt een nadere selectie van vijf titels, de shortlist, bekendgemaakt. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur in de Kloveniersdoelen in Middelburg, waar schrijfster Carolijn Visser dan de PZC-lezing verzorgt over haar nieuwe boek Selma.

De winnaar van de ZBP wordt zaterdag 5 november 2016 bekendgemaakt in de ZB-Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. De uitreiking van de prijs is meteen de afsluiting van de jaarlijkse Week van het Zeeuwse Boek.

Jury

Dit jaar bestaat de ZBP-jury uit commissaris van de koning Han Polman (voorzitter), Paul van der Velde (hoofdredacteur Zeeuws Tijdschrift), Perry Moree (directeur ZB), Jacqueline Bel (auteur en universitair hoofddocent), Jan van Damme (journalist van de PZC) en Barber van de Pol (auteur). Vorig jaar was Jan Vantoortelboom met zijn roman De man die haast had de winnaar.

Er werden dit jaar tachtig titels ingezonden voor de ZBP. Al die titels dingen mee naar de PZC-publieksprijs. Met ingang van maandag 10 oktober kan er voor die prijs worden gestemd via pzc.nl/publieksprijs.