Volledig scherm
© Thinkstock

Loket moet meer filmmakers naar Zeeland halen

VLISSINGEN - Zeeland figureerde de afgelopen jaren al regelmatig in grote speelfilms, maar dat zou nog veel vaker kunnen gebeuren. Er wordt nu werk gemaakt van een provinciaal loket, dat filmproducenten wegwijs gaat maken in Zeeland. Leo Hannewijk, festivaldirecteur van Film by the Sea, kreeg twee jaar geleden weliswaar al de titel filmcommissioner voor Zeeland, om de streek als filmlocatie te promoten, maar kon zonder budget in eerste instantie weinig uitrichten. De provincie heeft inmiddels wel een bescheiden bedrag ervoor uitgetrokken: 15.000 euro.

Dat is een uitwerking van het vorig jaar gesloten coalitieakkoord. Daarin wordt 'het positioneren van Zeeland als decor voor filmproducties' als ambitie uitgesproken.

Met het geld kan nu in elk geval een begin worden gemaakt. Er komt een filmcommission, die zich vooral richt op lobbyen en promotie, maar ook probeert fondsen te werven. ,,Ik heb inmiddels twee mensen gevonden die dat heel goed kunnen", zegt Hannewijk. Wie dat zijn, maakt hij zaterdag bij Film by the Sea bekend.

Het belangrijkste, zegt 'kwartiermaker' Hannewijk, is dat er op korte termijn een herkenbaar loket komt waar geïnteresseerde producenten zich kunnen melden en dat er een goede website wordt opgezet. ,,Het moet duidelijk worden dat als je iets met film wil in Zeeland, dat je dan bij dat loket moet zijn." Het loket kan, aan de hand van een database, bijvoorbeeld adviseren wat goede locaties zijn en met welke lokale omstandigheden filmmakers rekening moeten houden.