Volledig scherm
Oud-premier Jan-Peter Balkenende © Remko de Waal/ANP

Lof voor advies Balkenende

MIDDELBURG - Het rapport van de commissie Balkenende is in Provinciale Staten goed gevallen. "De Zeeuwse bestuurders moeten nu opstaan en hun mouwen opstropen", zei Anita Pijpelink (PvdA) In het Presidium hebben de fractievoorzitters van de partijen in Provinciale Staten afgesproken dat op 8 juli wordt gedebatteerd over 'Zeeland in stroomversnelling', het rapport dat de Commissie Structuurversterking en Werkgelegenheid Zeeland donderdag presenteerde.

Maar de meeste partijen konden het vrijdag niet laten alvast iets op te merken over het economische advies voor Zeeland.

Vooral de oproep tot daadkracht werd geprezen. Het eindresultaat van Balkenende werd ook consequent niet meer als rapport aangeduid, maar als 'actieprogramma', naar het schema waarin wordt opgesomd wat er volgens de oud-premier in Zeeland moet gebeuren.

Verschillende woordvoerders wezen op de gelijkenis met hun verkiezingsprogramma's.

Zeeland is aan zet, zei Kees Bierens (VVD), maar hij voegde eraan toe: "Het rijk kan niet achterblijven." Dat waren toch de vragen die bleven hangen: Hoe reageert het kabinet straks op het advies? Komt er geld uit Den Haag?