Volledig scherm
© Wegener/Cees Baars

Leven met de zon: hoe doet jouw gemeente het?

VLISSINGEN - Het aantal woningen met zonne-installaties is vorig jaar verder gestegen. In 2015 beschikten 11.847 woningen in Zeeland over zonnepanelen.

Vorig jaar waren er negen keer zo veel huizen met zonnepanelen in Nederland als in 2008: een stijging van ongeveer 37.000 naar 334.000. Dit blijkt uit cijfers uit de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat.

Vooral in de gemeenten Borsele en Veere zijn zonne-installaties populair. In Borsele beschikt ongeveer 1 op de 9 woningen zonnepanelen, in de gemeente Veere ruim 1 op de 10. De Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Middelburg blijven daar duidelijk achter, met ongeveer 4 zonne-installaties per 100 woningen. In absolute aantallen is Vlissingen koploper: 1489 woningen hebben de panelen op het dak.

De sterke stijging in de afgelopen jaren komt deels doordat registratie van de installaties is verbeterd, maar vooral de forse prijsdaling - een halvering in vijf jaar tijd - van de panelen en een subsidieregeling in 2012 en 2013.

Aardbevingen

Landelijk gezien vallen vooral gemeenten in de provincie Groningen op. De gemeenten Ten Boer (22 installaties per 100 woningen), Slochteren (21 op de 100) en Loppersum (20 op de 100) vormen de top drie. Ook in Bedum, Winsum en Eemsmond zijn per 100 woningen meer dan 15 adressen met zonne-installaties geregistreerd. De explosieve toename in die gemeenten komt door een financiële bijdrage van de NAM: huishoudens die door de aardbevingen als gevolg van gaswinning schade aan hun woning hebben, kunnen sinds november 2014 aanspraak maken op een geldbedrag van maximaal 4000 euro. Dat geld mogen zij besteden aan energie-opwekkende of -besparende maatregelen.

Overbelasting

Deze stijging is niet zonder gevolgen: door de flink toegenomen stroomopwekking door zonnepanelen staat er geregeld te veel spanning op het net, schreef de NOS eerder deze week. Daardoor zou het systeem overbelast raken.

Donderdag in de PZC een uitgebreide reportage over zonne-energie.