Volledig scherm
© Thinkstock

'Lekker gewone' bloggers zijn soms enorm invloedrijk

VLISSINGEN - Schrijven over de lekkerste recepten, foto's nemen van de hipste outfits en filmpjes maken over de nieuwste games. Flink wat bloggers verdienen al een aardig zakcentje door op internet te vertellen wat hen bezighoudt.

Ze delen persoonlijke informatie in teksten, video's en foto's op sociale media of eigen websites en bereiken daarmee soms wel duizenden mensen. Volgens social media-expert Kirsten Jassies is de invloed van bloggers zelfs groter dan die van merken. Lezers en kijkers kunnen zich namelijk met hen identificeren en daardoor vinden ze hen betrouwbaarder.

In de watten

Daar maken bedrijven dankbaar gebruik van. Ze leggen de internetpersoonlijkheden in de watten met speciale evenementen, gratis producten en geld. Allemaal in de hoop er positieve aandacht voor terug te krijgen. Er zijn al bloggers die op die manier kunnen leven van hun hobby.

Ook Zeeuwse bloggers verdienen wel eens wat met de berichten die ze delen op hun kanalen. Annemijn Meeuwse uit Kwadendamme bijvoorbeeld. Ze blogt op lifebyannemijn.nl over haar leven en heeft onder meer samengewerkt met kledingmerk Esprit en met Hoesjes Outlet, een webshop voor telefoonhoesjes. Soms krijgt ze daar producten voor terug, soms geld of waardebonnen. Maar die samenwerkingen brengen nog niet genoeg geld in het laatje om haar bijbaantje op te kunnen zeggen. "Ik denk dat ik aan het einde van het jaar amper 300 euro heb verdiend met mijn blog", schat ze in.

Gereedschap

Ze gaat dan ook niet met ieder willekeurig bedrijf in zee. Haar voorwaarde voor gesponsorde inhoud op haar blog, is dat ze een product zelf ook zou kopen. "Ik ben wel eens gevraagd of ik over gereedschap wilde schrijven. Dat verzoek heb ik vriendelijk afgewezen, want dat past totaal niet bij mij en mijn blog."

Het hele artikel vindt u in de PZC van zaterdag 2 april.

  1. ‘Respectloos’: Amsterdam en Den Haag spreken afschuw uit over ADO-bekladdingen

    ‘Respect­loos’: Amsterdam en Den Haag spreken afschuw uit over ADO-bekladdin­gen

    Burgemeester Halsema van Amsterdam doet aangifte van de door ADO-supporters aangebrachte bekladdingen in de hoofdstad. ‘Onaanvaardbaar’, vindt ze die. Supporters van de Haagse club reisden vannacht naar Amsterdam en lieten een spoor van antisemitische en haatdragende bekladdingen achter. Niet alleen werden er hakenkruizen op voorwerpen gespoten, ook werd het monument De Dokwerker aangetast met groene en gele verf.