Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Politie

Legale wietteelt? Professor plaatst vraagtekens tijdens symposium in Kortgene

KORTGENE - Zestig tot zeventig procent van de coffeeshops in Nederland is in handen van criminelen. Moeten die straks de door de Staat legaal geteelde wiet verkopen?

Professor Pieter Tops plaatste vrijdag tijdens een symposium in Kortgene over georganiseerde criminaliteit en ondermijning vraagtekens bij het reguleren van de wietteelt. Deze week bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer een initiatiefvoorstel van D66 lijkt te steunen om legale wietteelt mogelijk te maken, gecontroleerd door de overheid. Op die manier moet de criminele sector de wind uit de zeilen worden genomen.

Maar het merendeel van de coffeeshops is volledige vervlochten met die criminele sector, zei de Tilburgse hoogleraar nadat burgemeester Marcel Delhez vroeg te reageren op de mogelijke beslissing van de Kamer.

Export

De hoogleraar Bestuurskunde van de Universiteit van Tilburg wees er ook op dat zo'n 80 procent van de in Nederland geteelde wiet geëxporteerd wordt. ''Dat probleem wordt niet opgelost met het reguleren. Ik ben dan ook benieuwd hoe de initiatiefnemers van het nieuwe beleid dat probleem willen aanpakken." Ook vroeg hij zich af hoe de overheid de Nederlandse markt gaat bedienen. "Via internet zijn ongeveer drieduizend verschillende varianten van marihuana te koop. Kan de Staat zoveel produceren?" Hij vermoedt dat het op zijn hoogst lukt om 15 soorten te verbouwen. ''Er blijft dus vraag naar tal van andere soorten."