Volledig scherm
Burgemeester Jan Lonink. © gemeente Terneuzen

Leefbaar Reimerswaal vindt dat Lonink een stapje terug moet doen

KRUININGEN - Leefbaar Reimerswaal (LR) vindt dat Jan Lonink tijdelijk zou moeten terugtreden als bestuursvoorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). De partij heeft een motie ingediend waarin het de gemeenteraad vraagt zich over de ontstane situatie bij de VRZ uit te spreken. Naar aanleiding van het rapport van de commissie Demmers besloot het dagelijks bestuur vorige week om directeur Gerrie Ruijs tijdelijk op non-actief te zetten.

Het VRZ-bestuur sprak daarna wel het vertouwen in Lonink uit. LR vindt echter dat Lonink op dit moment niet de geschikte persoon is om 'in deze turbulente tijd de directie van de veiligheidsregio bestuurlijk aan te sturen'.

Intern onderzoek
LR vindt het een kwalijke zaak dat de aanleiding en het instellen van de commissie Demmers niet aan de gemeenteraden is meegedeeld. Daarom wil LR dat de veiligheidsregio, gedurende het intern onderzoek naar de problemen op de werkvloer, een ander lid van het algemeen bestuur als interim-voorzitter benoemt.

Eerder sprak de raad van Schouwen-Duiveland zich ook al uit voor het tijdelijk terugtreden van Lonink. De motie van LR wordt op 12 juli in de raad besproken.