Volledig scherm

Langzaam komt het besef hoe belangrijk Porgy is

Terneuzen Op 18 oktober 2011 marcheerde tachtig man op naar het Terneuzense stadhuis.

Het voortbestaan van Porgy en Bess stond op het spel. De gemeentesubsidie van 20.000 euro was vanwege een teruglopende baromzet niet voldoende om het podium voort te laten bestaan.

Dankzij een hogere subsidie van gemeente en provincie kan Porgy en Bess nu, vijf jaar later vooruitkijken naar 2017, wanneer het vermaarde podium zestig jaar bestaat.

Joke Naughton, secretaris van het bestuur: "We hebben zo'n tachtig optredens per jaar. We zijn een podium geworden. Het idee van een kroeg hebben we losgelaten. Het gaat goed en meer dan nu moeten we ook niet willen. Het zijn goede jaren geweest."

Ondanks een steeds professionelere opzet blijft Porgy gewoon Porgy. "We blijven wie we zijn. We willen hoogstaande muziek en literatuur bieden, niet zomaar iedereen op het podium zetten. Het zal geen buurthuis worden. Ik merk dat er heel langzaam het besef komt dat er hier voor jong en oud wat is. Dat het niet alleen jazz is. Al is jazz maar een kwart van de optredens, jazz is nog steeds de ziel van Porgy en Bess."

Het Terneuzense jazztempeltje heeft sinds kort een ambi-cultuurstatus gekregen wat betekent dat giften aan Porgy bij de belasting afgetrokken kunnen worden. Een uitkomst want volgens Porgy-voorzitter Hans Zuiderbaan zijn er altijd weer flinke kosten. "Onze vleugel, echt een prachtinstrument, is na dertig jaar weer toe aan een opknapbeurt. Fondsenwerving is gewoon een studierichting", lacht hij.

Het Terneuzense podium, dat in zijn bijna zestig jaar grote namen bracht als Art Blakey en Chet Baker is een instituut geworden. "Langzaam komt het besef dat Porgy en Bess belangrijk is voor Terneuzen", merkt Naughton. "Wij kunnen zelfs een factor zijn voor mensen om zich te willen vestigen in Zeeuws-Vlaanderen."

Volgend jaar bestaat Porgy en Bess zestig jaar. Het programma staat nog niet vast. Wél kunnen Zuiderbaan en Naughton al verklappen dat een uitvoering van de opera Porgy and Bess in het Scheldetheater op de rol staat.