Volledig scherm
© Thinkstock

Landelijk opererende oplichter opgepakt

MIDDELBURG - Een 52-jarige man die ervan verdacht wordt dat hij verschillende mensen in het hele land heeft opgelicht, is opgepakt. De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vrijdag aangehouden door de politie Zeeland-West-Brabant. Dat is vandaag bekend gemaakt. De man is overgebracht naar Torentijd in Middelburg.

Betonplaten

De man bood betonplaten te koop aan op internet. Benadeelden reageerden op de advertenties en maakten geld over naar rekeningnummers. Deze rekeningnummers waren van zogenoemde katvangers. Dat zijn mensen die hun rekeningnummer beschikbaar stellen voor oplichtingsdoeleinden. Nadat het geld op deze rekeningen was gestort werd het bedrag direct van deze rekeningen gehaald. Het geld werd contant gepind of bij banken opgenomen. Ook werd geld doorgesluisd naar andere rekeningen.

Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van diverse aangiftes bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting. Uit analyse van de aangiftes bleek dat een groot aantal aangiftes aan elkaar te linken was. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat o.a. inwoners uit ‘s-Gravenpolder, Koudekerke, Clinge, Nieuwerkerk en Noordgouwe ook door de man benadeeld waren. Het onderzoek is vervolgens opgepakt door de recherche in Zeeland. Tijdens het onderzoek kwamen tien mensen als katvanger in beeld. Op hun rekeningen was geld gestort afkomstig van oplichtingszaken. Deze personen zijn door de recherche gehoord over hun betrokkenheid bij deze oplichting. Het Openbaar Ministerie gaat beoordelen of de katvangers ook vervolgd kunnen gaan worden. Hoofdverdachte Het spoor leidde vervolgens naar de 52-jarige man. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. Hij is in het verleden vaker aangehouden voor oplichting door het aanbieden van betonplaten. In het nu lopende onderzoek zijn 61 aangiftes opgenomen. In totaal zijn mensen opgelicht voor een bedrag van 218.000 euro. De banken hebben naar aanleiding van gegevens van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in totaal 21 bankrekeningen laten blokkeren. Acht jaar De politie waarschuwt mensen om hun bankrekening of gegevens nooit ter beschikking te stellen. Een katvanger uit Spijkenisse die in dit onderzoek vijf bankrekeningen opende voor de hoofdverdachte, is door de banken op een zwarte lijst geplaatst. Hij kan de komende acht jaar geen bankrekening openen.