Volledig scherm
© Cris Sohier

Lage rentestand en Antwerpse haven stuwen grondprijzen op

IJZENDIJKE - De prijzen voor landbouwgrond beginnen in Zeeuws-Vlaanderen de pan uit te rijzen. Notaris Eric Verhaegen uit IJzendijke merkt het in zijn praktijk. Hij spreekt de vrees uit dat de sterke prijsstijgingen een obstakel kunnen gaan vormen voor de overdracht van bedrijven aan opvolgers.

In de jaren 2006-2008 bevonden de grondprijzen in Zeeuws-Vlaanderen zich op een dieptepunt, aldus Verhaegen. Hij spreekt van 30.000 à 35.000 euro per hectare. Inmiddels wordt volgens hem in West-Zeeuws-Vlaanderen wel 80.000 euro per hectare betaald en in Oost-Zeeuws-Vlaanderen zelfs 100.000 euro.

De oorzaken van de forse stijgingen zijn vrij simpel aan te geven. De Antwerpse haven breidt uit, wat ook gepaard gaat met natuurcompensatie. In de polders bij Doel moeten veel boeren wijken. Ook de geplande ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder zet de markt onder druk. Een andere factor van betekenis is de lage rente. Verhaegen: "Spaargeld levert niks op, terwijl lenen juist aantrekkelijker is geworden."

Verhaegen ziet nog geen einde aan de trend omhoog. Of internationaal moet er iets veranderen in het rentebeleid. De kans daarop lijkt echter niet groot.

Opvolging

Dat baart de notaris zorgen. De grondprijzen die momenteel worden betaald, zijn voor akkerbouwers niet rendabel te maken. "Het enige voordeel bij aankoop van meer grond is dat je je machines efficiënter kunt inzetten." Een ander probleem is dat de stijgende prijzen de opvolging belasten, aldus Verhaegen. "Tot een miljoen euro aan bedrijfsvermogen mag belastingvrij worden geschonken, maar met de hogere prijzen zit je daar al snel aan. Over het meerdere moet wel schenkbelasting worden betaald, 1,7 tot 3,4 procent." Verhaegen verwacht overigens dat met Prinsjesdag, komende dinsdag, in Den Haag bekend wordt gemaakt dat de regeling voor bedrijfsopvolging wordt versoberd. "Ik ben heel benieuwd. Het zal zeker niet beter worden."

Fruittelers

De grondprijzen mogen flink gestegen zijn in Zeeuws-Vlaanderen, ze zijn altijd nog lager dan in de rest van Zeeland, blijkt uit een overzicht op de site van vakblad Boerderij. Het heeft te maken met de ligging van Zeeuws-Vlaanderen en dat Midden-Zeeland meer fruittelers telt die een hogere opbrengst per hectare hebben, denkt Verhaegen. "De prijzen komen wel dichterbij elkaar."

  1. Make-upartieste gebruikt dode maden als aanvulling op mascara
    foto's

    Make-upartieste gebruikt dode maden als aanvulling op mascara

    De in Californië werkende make-upartieste Jasmine gebruikt niet alleen doorsnee cosmetica om haar gezicht en dat van anderen te verfraaien, maar ook dode meelwormen, spinnen, vlinders, sprinkhanen, kevers , torretjes, bijen, wespen en zelfs schorpioenen en duizendpoten. Volgens de visagiste, die zich alle technieken zelf eigen maakte, zorgen haar opmerkelijke creaties met diertjes die ooit echt leefden voor een 'veel natuurlijkere look. Een paar voorbeelden van kunstwerkjes die te zien zijn op Jasmine Butterfly's Instagram.