Volledig scherm
Jeannice Adriaansens. © Mark Neelemans

Kwetsbare, korte films in Sas

SAS VAN GENT - Sas van Gent krijgt een filmfestival voor 'kwetsbare korte films'. Op 11 december worden onder het motto 'Alles van waarde is weerloos' tijdens de eerste editie van Tegenstroom in De Statie in Sas van Gent korte films getoond. Filmmaakster Jeannice Adriaansens uit IJzendijke zette samen met Frank Lafort Tegenstroom op poten.

Een festival voor 'volwassen, korte films', zoals Adriaansens het omschrijft. Zij gaat over de invulling van Tegenstroom.

Podium

"Ik ben zelf een filmmaakster en het is altijd best een beetje zoeken naar een podium", weet ze. "Vandaar mijn drang om bijzondere, goede korte films te tonen."

"We hebben tot nu toe al zo'n vierhonderd inzendingen gekregen. Uit Spanje, Argentinië, Duitsland... te veel om op te noemen. Mooie films ook. Het zal echt een eye-opener naar de rest van de wereld zijn."

Groei

Uit de honderden inzendingen worden vijftien internationale, en tien uit het Nederlands taalgebied geselecteerd. "Mogelijk dat dat aantal groter wordt in een volgende editie", hoopt Andriaanse. "Het zou mooi zijn als we kunnen groeien; dat het een langer festival wordt en dat er ook meer rondom het festival gebeurt."

Nog niet alle films zijn geselecteerd maar Adriaansens kan al wel zeggen dat het films zal betreffen over gevoelige onderwerpen. "Het zal gaan over de soms ongemakkelijke kanten van het leven."

Lach en traan

"Mensen zullen met meer vragen dan antwoorden zitten na het zien van de films", vermoedt medestichter Frank Lafort. Hij benadrukt echter dat mensen niet als een geslagen hondje de zaal uit zullen lopen. "Het zijn films met een lach en een traan.

Tegenstroom is een festival van het Een festival van het Vlaams Nederlands cultureel genootschap Orde van den Prince (Gewest Oost-Zeeuws-Vlaanderen). Lafort, lid van het genootschap wil een lans breken voor het Nederlands. "We willen ook laten zien wat de mogelijkheden zijn van de Nederlandse taal."