Volledig scherm
Ohad Maiman en Kees Kloet (rechts) op de bouwplaats bij de Zeelandbrug. © Marcelle Davidse

Kwekerij kingfish komt van de grond

COLIJNSPLAAT - Hun jonge yellowtail kingfish zwemt al in de bassins van Fry Marine in Kamperland. Over een jaar verhuizen ze naar een nieuw indoor-kweekbedrijf onderaan de Zeelandbrug op het voormalige terrein van De Zeeuwse Tong: Kingfish Zeeland. Vrijdag gaat daar de eerste paal de grond in voor de spartelverse intensieve viskwekerij.

Het is in menig opzicht een primeur. Yellowtail kingfish is een exoot. In het wild zwemt de roofvis rond in de Australische wateren. Kingfish die wel twee meter lang kan worden, is verwant aan de makreel. Gastronomisch is het een alternatief voor tonijn: stevig visvlees met een volle, zachte smaak.

En dat is mede een de reden waarom algemeen directeur Ohad Maiman en operationeel directeur Kees Kloet (uit Sint-Maartensdijk)hun viskweekbedrijf in Zeeland vestigen. "Tonijn heeft vanwege de overbevissing een besmet imago gekregen. Kingfish is een goed alternatief. Hij groeit snel en smaakt uitstekend, zij het niet heel erg vissig. Het is een ex quise product waar restaurants graag mee werken. De vis is wel verkrijgbaar in Europa, moet komt nu uit Japan en Australië. Het is echter niet duurzaam en logistiek kostbaar om de kingfish half de wereld over te vervoeren. In Zeeland zitten we dicht bij onze afnemers. Onze markt is West-Europa", zegt Maiman.

De initiatiefnemers kiezen ook voor Zeeland omdat hier meer aquacultuurbedrijven zitten. Er is al veel kennis en bovendien kregen we goede medewerking van de provincie, de gemeente en Invest in Zeeland, vult Kloet aan. Zo zwemt het uitgangsmateriaal inmiddels in bassins bij Fry Marine in Kamperland. "We willen door selectie sterke jonge vis kweken. Daarom zijn we er al nu mee bezig."

Kloet was vijf jaar terug betrokken bij de eerste experimenten met indoor kingfish-kweek bij Imares in Yerseke. Er kwam een groter vervolg bij de haven van IJmuiden, maar dat project werd stopgezet door een te matige waterkwaliteit. In het 5000 vierkante grote kweekbedrijf annex broedhuis in Colijnsplaat komt het benodigde zoute water via een pijpleiding rechtstreeks uit de Oosterschelde. Angst dat er straks kingfish ontsnapt en opduikt in de Oosterschelde, hoeven de Zeeuwen niet te hebben, zegt Kloet. "Ons watersysteem is gesloten. We hergebruiken 99 procent van ons water. Het beetje afvalwater is lange tijd zuurstofloos en wordt ook gedesïnfecteerd. Dat overleeft het broed niet. Bovendien kan kingfish niet overleven bij een watertemperatuur van minder dan 13 graden. De vis zou snel doodgaan in de Zeeuwse wateren."

Kloet en Maiman verwachten straks 200.000 vissen per jaar af te zetten. Dat is kingfish van 2 tot 2,5 kilo. Straks is trouwens over twee jaar. Hun miljoeneninvestering verdienen ze pas over een tijdje terug. In de tussentijd moeten ze wel 15 werknemers betalen. Maiman: "Maar we geloven heilig in dit project. We werken met bewezen technologie. It can't go wrong!"