Volledig scherm
© Thinkstock

Kwart van hoogopgeleide werknemers in Zuid-Nederland zoekt andere baan

VLISSINGEN - In Zuid-Nederland wil ruim een kwart van de hoogopgeleide werknemers binnen nu en twee jaar naar een andere werkgever overstappen.

Ruim de helft denkt binnen een half jaar al elders aan de slag te zijn. Redenen voor de carrièreswitch: het werk is niet meer interessant genoeg, er zijn weinig doorgroeimogelijkheden en het salaris kan elders wellicht beter. Dat blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder ruim 4.000 hbo-ers en universitair opgeleiden tot 45 jaar.

Opvallend is dat 23 procent van de ondervraagden van baan wil veranderen om een evenwichtiger leven te leiden. Ze vinden de huidige privé-werk-balans zoek. Landelijk is dat 18 procent.

Verder stelt eenderde van de ondergevraagd hoogopgeleiden dat de arbeidsmarkt in Zuid-Nederland momenteel (zeer) ongunstig is. En tweederde verwacht dat daar het komende jaar weinig verandering in optreedt.

"Hoogopgeleiden uit Limburg, Brabant en Zeeland vinden de huidige arbeidsmarkt een stuk minder gunstig dan de HBO+'ers in de Randstad", zegt Garikai van Weydom, onderzoeker bij de Persgroep Employment Solutions. "Een reden hiervoor kan zijn dat het baanaanbod in de Randstad een stuk hoger ligt dan in de zuidelijke provincies."

Overigens zijn hoogopgeleiden uit Zuid-Nederland net zo tevreden als in de rest van Nederland. De werknemers beoordelen hun werkgever gemiddeld met een 7,1. De functie scoort een 7,4.

  1. Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink gaat het nieuwe programma Eilandpraat presenteren, de nabeschouwing van Expeditie Robinson. Dat maakte hij bekend in RTL Boulevard. In het wekelijkse live-programma, dat van start gaat na de samensmelting, ontvangt Ikink de afvaller van de week. Samen met andere (oud-)kandidaten blikt de deelnemer terug op het spelprogramma. Ook discussiëren ze over de opdrachten en de verwachte volgende afvaller in de expeditie. Het publiek kan tijdens de uitzending meepraten en vragen stellen.