Volledig scherm
Strand Domburg © Jan van Damme

Kust Zeeland drukst bezocht

MIDDELBURG - Zeeland telt van alle Nederlandse kustregio's de meeste vakantiegangers.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde dinsdag de cijfers van 2015. Het CBS verdeelt de Nederlandse kustlijn in vier gebieden: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden.

De Zeeuwse kust trok de meeste toeristen: 1,7 miljoen mensen waren vorig jaar te gast in een hotel, op een camping of in een vakantiehuisje. De gemiddelde verblijftijd was met ruim vierenhalve dag ook het langst in Zeeland.

De provincie Zeeland registreerde 7.747.000 toeristische overnachtingen. Onze provincie heeft dus ook wat het aantal overnachtingen betreft een ruime voorsprong op de andere regio's. Zeeland heeft haar toppositie mede te danken aan de ooster- en zuiderburen. Belgen kiezen de laatste jaren steeds vaker voor een vakantie in Nederland. Maar ze zijn vooral aan de Zeeuwse kust te vinden. In Zeeland vierden vorig jaar 263.000 Belgen hun vakantie. Ter vergelijking, de Waddeneilanden mochten slechts 21.000 Belgische gasten verwelkomen.

Duitsers kiezen al sinds jaar en dag voor de Zeeuwse kust: vorig jaar waren het er ruim een half miljoen.

Het CBS heeft ook gekeken naar de voorkeur van de binnenlandse toerist. Ruim de helft van de Nederlandse vakantiegangers op de Wadden komt uit de noordelijke provincies. Toeristen uit de zuidelijke provincies gaan vooral naar de Noordzeekust.