Volledig scherm
Leo Burgs in zijn atelier. © Marcelle Davidse

Kunstenaar Leo Burgs (85) stopt pas als hij niet meer kan (video)

GOES - Geef Leo Burgs (85) uit Goes pastel, aquarel, krijt of een pen en hij maakt nog steeds de mooiste werken. Ondanks zijn leeftijd is de kunstenaar niet uit zijn atelier weg te slaan. "Ik heb altijd zin om mooie dingen te creëren", zegt hij.

Duitse soldaten hebben nog tekeningen van een jonge Leo Burgs van de straat geveegd. Tekenen heeft hij altijd al gedaan, zelfs toen hij er tijdens de Tweede Wereldoorlog de materialen niet voor had. "Dan pakte ik gewoon wat gekleurde steentjes van straat en ging ik de gevels natekenen op de grond", zegt hij lachend.

Die openbare creaties waren het begin van een serieuzere carrière. "Het trok altijd veel publiek als ik op straat bezig was. Mensen vonden het mooi", vertelt Burgs stralend. "Op een gegeven moment stond kunstschilder Johan Melse tussen de mensen. Hij kwam naar me toe en bood me gratis lessen aan."

Die kans liet de 11-jarige Leo niet aan zich voorbijgaan. Iedere week ging hij naar het atelier van zijn grote voorbeeld. "Melse was een strenge leermeester. Als ik fouten maakte, verscheurde hij mijn werk in vier stukken. Maar het heeft wel zijn vruchten afgeworpen, ik heb veel van hem geleerd."

Zoveel zelfs dat de directeur van de Kunstacademie in Rotterdam Burgs afraadde een opleiding bij hen te volgen. Burgs kon volgens hem het beste meteen aan de slag in de praktijk. En zo haalde de Goese kunstenaar opdrachten binnen voor kranten, particulieren en bouwbedrijven. Maar een goede boterham kon hij er nooit helemaal van verdienen. "Daarom ben ik ernaast nog gaan werken. Gelukkig maar, want daardoor heb ik nu een pensioen."

Ondanks zijn andere werkzaamheden, is Burgs nooit gestopt met het maken van beeldende kunst. Van pastel, tot aquarel, krijt en pen; hij gebruikt allerlei materialen om zijn werken te vervaardigen. Wat hij het allerliefste maakt? "Portretten. Ik vind het een uitdaging om het karakter van iemand met 'een goeie kop' weer te geven", legt hij uit.

Maar ook landschappen en typisch Zeeuwse straatbeelden komen veel voor in zijn portfolio. En daarvoor gaat hij net als vroeger regelmatig de straat op. "Vorig weekend hebben we nog in Veere gezeten. Daar ben ik begonnen aan wat tekeningen van een steeg met oude huisjes en de Campveerse Toren op de achtergrond", aldus de kunstenaar.

Waarom er nog geen werken van Burgs te zien zijn in musea, is volgens hem simpel. "Daar ben ik nog veel te jong voor. Om als kunstenaar een beetje waardering te krijgen, moet je al minstens honderd jaar dood zijn", zegt hij met een knipoog.

Zo jong is Burgs helemaal niet meer, maar dat is niet aan hem te zien en het lijkt hem allerminst te deren. Hij hangt de kwast nog lang niet aan de wilgen. "Ik heb nog steeds zin om mooie dingen creëren en ben pas van plan te stoppen, als ik begin te bibberen en het echt niet meer lukt."

(Gebruik je de app, zie de video hier)