Volledig scherm
Ter illustratie: Sabbatviering. © EPA

Kunstenaar Jaap van 't Veer schenkt beeld aan synagoge Middelburg

MIDDELBURG - In de synagoge van Middelburg wordt vrijdagmiddag een bronzen beeld onthuld van kunstenaar Jaap van 't Veer uit Oostkapelle.

Hij schenkt het beeld - met de titel The Chosen - vanuit een verbondenheid met het joodse volk en met de Middelburgse synagoge. Het beeld bestaat uit drie vrouwen en verbeeldt de wanhoop waar het joodse volk ook vaak onder heeft geleden. De titel is ontleend aan een boek van de Amerikaans-Joodse schrijver Chaim Potok, dat The Chosen (De Uitverkorenen) heet.

Van 't Veer is schrijver en kunstenaar en woont in Oostkapelle. Hij is ernstig ziek en wil het beeld daarom nu graag schenken aan de synagoge. De Stichting Synagoge Middelburg en de Joodse Gemeente Zeeland hebben zijn gift direct in grote dank aanvaard, zegt Aad Vos, secretaris van de stichting.

Het kunstwerk krijgt een plek in de ruimte waar zich vroeger het rituele bad bevond waar vrouwen zich konden wassen. In de zuil waarop het beeld komt te staan, is de tekst uit psalm 23 aangebracht: Ook al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik ben niet bang want Gij zijt bij mij'. De tekst staat er in het Nederlands en het Hebreeuws.

De onthulling vindt plaats tijdens een besloten bijeenkomst.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tandenborstels van bamboe en ijsjes zonder verpakking: hoe Unilever het plastic monster aanpakt
    PREMIUM

    Tandenbor­stels van bamboe en ijsjes zonder verpakking: hoe Unilever het plastic monster aanpakt

    Waterijsjes ‘naakt’ in een kartonnen doos, tandenborstels niet langer van kunststof maar van bamboe of het schrappen van de bekende gele icetea-stamper van Lipton. Het zijn een paar voorbeelden van Unilever-merken die proberen het plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen of helemaal te verbannen. ‘Maar het moet niet te ingewikkeld worden, dat accepteert de consument niet.’