Volledig scherm
Ter illustratie: Sabbatviering. © EPA

Kunstenaar Jaap van 't Veer schenkt beeld aan synagoge Middelburg

MIDDELBURG - In de synagoge van Middelburg wordt vrijdagmiddag een bronzen beeld onthuld van kunstenaar Jaap van 't Veer uit Oostkapelle.

Hij schenkt het beeld - met de titel The Chosen - vanuit een verbondenheid met het joodse volk en met de Middelburgse synagoge. Het beeld bestaat uit drie vrouwen en verbeeldt de wanhoop waar het joodse volk ook vaak onder heeft geleden. De titel is ontleend aan een boek van de Amerikaans-Joodse schrijver Chaim Potok, dat The Chosen (De Uitverkorenen) heet.

Van 't Veer is schrijver en kunstenaar en woont in Oostkapelle. Hij is ernstig ziek en wil het beeld daarom nu graag schenken aan de synagoge. De Stichting Synagoge Middelburg en de Joodse Gemeente Zeeland hebben zijn gift direct in grote dank aanvaard, zegt Aad Vos, secretaris van de stichting.

Het kunstwerk krijgt een plek in de ruimte waar zich vroeger het rituele bad bevond waar vrouwen zich konden wassen. In de zuil waarop het beeld komt te staan, is de tekst uit psalm 23 aangebracht: Ook al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik ben niet bang want Gij zijt bij mij'. De tekst staat er in het Nederlands en het Hebreeuws.

De onthulling vindt plaats tijdens een besloten bijeenkomst.