Volledig scherm
Camping Julianahoeve in Renesse: vol. © Dirk-Jan Gjeltema

Kruis in de agenda, want CAS komt eraan

RENESSE - De arrangementen waarbij CAS-bezoekers logies en kaartje tegelijk kopen, zijn dit jaar populairder dan ooit. "Van de accommodaties die arrangementen aanbieden is er nog maar één die nog plek heeft.

Alle anderen zijn uitverkocht", laat VVV-directeur Patrick Polie weten. Dit jaar waren de kaartjes voor Concert At Sea razendsnel uitverkocht. "En dat is nu juist het leuke van die arrangementen: zo kon je nog een kaartje bemachtigen", verklaart Polie. "Bovendien krijg je bij zo'n arrangement ook vervoer naar het festival."

Camping De Julianahoeve in Renesse ontvangt morgen de eerste vijftig arrangementhouders. "Zo'n 130 man in totaal", zegt Danny van Oeveren van de familiecamping. Zo ongeveer twee derde van de camping is tijdens CAS bezet door festivalgangers. Het hadden er meer kunnen zijn: "Maar we houden bewust gedeeltes vrij voor andere gasten. Het is nogal wat, dat mensen die twee, drie weken willen boeken 'nee' te horen krijgen omdat het een weekeindje vol staat met festivalgasten."

Datzelfde geldt voor andere onderkomens in de regio. CAS brengt enkele tienduizenden overnachters naar Schouwen-Duiveland. Danny van Oeveren herinnert zich de tijd vóór CAS: "Toen zaten we rond deze tijd, aan het begin van de vakantie, misschien zo'n zestig procent vol. Nu is het altijd honderd procent en het maakt niet uit wat voor weer het is."

Bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam komen tijdens de festivaldagen wat minder surfers aan de kant van de Grevelingen, laat een medewerkster weten. "Die hebben geen zin in de files. Aan de andere kant zit onze groepsaccommodatie weer wel vol. We hebben daarnaast tegenwoordig ook kleine huisjes, voor acht tot zes personen, met uitzicht op de Grevelingen. Die doen het zo goed dat we al gasten hebben die gelijk weer voor het jaar erop boeken." Patrick Polie van de VVV Zeeland hoort alleen maar positieve geluiden vanuit de verblijfsrecreatie. "Het zorgt bij iedereen voor meer omzet. Alle bedrijven houden er rekening mee: groot kruis door de dagen dat CAS komt in de agenda. Want je moet er wel even rekening mee houden, qua bezetting en aanbod."