Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Kruinings echtpaar niet zwaarder gestraft voor aanvallen dorpsgenoot

Middelburg - Geëmotioneerd verliet een Kruinings echtpaar donderdag de rechtbank. De echtelieden hadden kort daarvoor te horen gekregen dat ze november 2014 ernstig in de fout waren gegaan door een man te mishandelen.

Maar volgens politierechter Ruud Verhoeven was hun daad veel begrijpelijker dan bijvoorbeeld een vechtpartij in een café veroorzaken of iemand beroven. Het paar hoeft van hem geen extra straf te ondergaan. Met hun voorarrest van ruim een week zijn ze voldoende gestraft. Zeker in combinatie met de bijna twee jaar van onzekerheid over welke straf ze van hem zouden krijgen. Wel moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding van 350 euro betalen. Zelf vindt de man dat hij recht heeft op 850 euro, maar dat bedrag is volgens de rechter te hoog.

Misbruik

Het paar stapte de avond van de 24e november 2014 naar een inwoner van hun dorp omdat hij hun dochtertje (tien) zou hebben misbruikt. Een politie-onderzoek liep al enkele maanden en die dag hoorden ze ook dat de man haar van haar fietsje zou hebben getrokken.

Het Openbaar Ministerie heeft geen overtuigend bewijs gevonden voor dat misbruik. De man is enkele maanden geleden ook vrij gesproken. Wel moest hij op aandringen van de burgemeester Kruiningen verlaten.

De ouders vertelden dat ze recent ook hebben gehoord dat het verhaal van het fietsje niet klopt. Maar destijds was vooral de vader in alle staten. Omdat zijn vrouw dat maar al te goed besefte, ging ze met hem mee toen hij met de verdachte wilde praten. Zij: ''Toen hij zijn deur opende, ging ik door het lint." Zij viel hem aan, waarna ook haar man in het gevecht werd betrokken.

Zelfbeheersing

Officier van justitie Roy Nanhkoesingh vond dat er sprake was van een poging tot zware mishandeling. Hij zei dat hij het echtpaar niet wilde lastigvallen met een 'bla-bla-verhaal over dat je het recht niet in eigen hand mag nemen'. Wel hield hij hen voor dat er veel ouders zijn die geconfronteerd worden met veel ernstiger zaken van misbruik en die niet het heft in eigen hand nemen. Juist om die ouders te prijzen voor hun zelfbeheersing vond hij dat het Kruiningse echtpaar gestraft moest worden. Hij eiste een celstraf van een week en een werkstraf van 180 uur tegen beide verdachten.

Overmacht

Advocate Rivka Davidse vroeg de politierechter, haar cliënte te ontslaan van rechtsvervolging wegens psychische overmacht. Volgens de raadsvrouw wilde de Kruiningse er alleen maar voor zorgen dat haar echtgenoot zich zou beheersen. ''Maar toen ze de man zag, ging het licht uit. Kon ze zich niet langer beheersen." Ze wees er ook op dat de beide ouders zich schamen voor wat ze gedaan hebben en dat uit zichzelf hebben gemeld bij de politie.