Volledig scherm
© Esther Platteeuw

Kritiek op 'wandel-aso's' bij wandelmarathon

ZOUTELANDE - Bij deelnemers van de wandelmarathon is er veel onenigheid over de 'nep-deelnemers' die halverwege de marathon instappen en toch een medaille krijgen. Ze willen dat de organisatie maatregelen neemt.

Door wind en regen zwoegden de wandelaars van Burgh-Haamstede tot Zoutelande afgelopen zondag. Gewapend met poncho's haalden ze eind van de dag trots hun medailles op. Toch werd dat niet iedereen gegund, blijkt uit zeker 30 reacties op Facebook.

Tientallen mensen uitten hun ongenoegen over zogenaamde 'wandel-aso's', de mensen die halverwege de marathon inhaken. "M'n man stond me aan te moedigen oa. bij Westkapelle", schrijft een deelnemer, "en zag daar een auto aankomen rijden waar verschillende wandelaars uitstapten die zich daarna weer bij de groep marathonwandelaars voegden...."

'Wandel-aso's'
Ook deelnemer Ko Mechielsen vindt het af en toe schrijnend. "Ik weet dat geen wedstrijd is, het is voor mij wel een prestatietocht. Je krijgt een medaille voor 42 kilometer. Dan is het wel erg makkelijk om tegen 15.00 uur met een schoon shirtje ergens in te haken en als gladiatoren binnengehaald te worden. Als je jezelf wil belazeren, moet je dat zelf weten."

Oud-speaker bij de wandelmarathon Sjaak Sinke noemt zulke deelnemers simpelweg 'wandel-aso's'. Hij ergert zich ook aan de mensen die een uur eerder vertrekken dan de starttijd (van 8.00 uur), omdat ze niet in de meute willen wachten. Sinke: "Dat is lullig, zeker 400-500 mensen vertrekken om 7 uur. Dat geeft toch wrevel bij de 4000 mensen die wel echt vanaf de start gaan lopen." Een oplossing is volgens hem om bij de wandelmarathon een chip te gebruiken in het startnummer dat wordt gemeten met een mat bij de startlijn.

Organisator: Prima
Prima, zegt organisator Lein Lievense. "Als de meerderheid wil dat we een chip gebruiken dan doen we dat. Maar dan moeten we wel 2-3 euro extra per persoon rekenen. Anders is dat niet te betalen." Dat mensen stukken afsnijden is volgens Lievense niet te controleren. "Dan kan je inderdaad zeggen dat ze de medaille niet verdiend hebben. Bij de wandelmarathon was ons motto altijd 'vrijheid, blijheid'. Die medaille mogen ze van me hebben hoor. Hang hem maar aan een spijker. Dan denk je toch bij jezelf: 'Heb ik die nou wel echt verdiend?'"

Volledig scherm
Wandelaars zijn onderweg naar Zoutelande. © Esther Platteeuw
Volledig scherm
Wandelmarathon 2016 © Johan van der Heijden