Volledig scherm
Toyota Corolla gestolen bij autobedrijf Milhous in Goes.

Kritiek op politie bij onderzoek naar ‘Toyota-bende'

VLISSINGEN - Zeeuwse autobedrijven zijn gefrustreerd over de houding van de politie bij de ‘Toyota-bende’ die actief is in Zeeland. In twee maanden stal de bende zes auto's bij vijf dealers. Het lijkt volgens sommige van hen alsof de politie er geen aandacht voor heeft. De politie ontkent "We zijn juist bezig met een uitgebreid onderzoek."

Vorige week was het weer raak. De Toyota-bende sloeg toe bij autobedrijf De Jonge in Goes. Twee Toyota RAV4’s bleken gestolen. In de weken daarvoor waren vier andere Zeeuwse dealers de dupe. Telkens ging het om oudere Toyota's.

Eigenaar Peter de Jonge is niet te spreken over de rol van de politie. Hij had donderdag een afspraak voor het ondertekenen van de aangifte, maar de politie kwam niet opdagen. "Sindsdien heb ik totaal geen reactie meer gehad. Dat is eigenlijk nog het meest frustrerende."

'Onderbezetting'
Ook bij autobedrijf Poppe in Vrouwenpolder is er ontevredenheid. "Mijn vrouw belde naar de politie over de stand van zaken", zegt eigenaar Roland Poppe. "Die vertelde haar dat er onderbezetting was. Ze moest maar naar Den Haag bellen, want daar kwamen de bezuinigingen vandaan."

De politie kwam na een artikel over de diefstallen in de PZC wel langs bij autobedrijf Oostpolder in Krabbendijke. "Maar de strekking was: we gaan er weer eens naar kijken", zegt de eigenaar cynisch. Autobedrijf Van der Poel in Hulst is optimistischer. Maandag bezocht de politie het bedrijf voor meer informatie over de diefstal van een Toyota Corolla begin juli.

De politie ontkent dat ze laks omspringen met de reeks diefstallen. "De recherche is wel degelijk bezig met deze zaak. Inhoudelijk kunnen we er niet op reageren, omdat we met het onderzoek bezig zijn", zegt woordvoerder Mireille Aalders.

'Het moet stoppen'
De recherche zoekt volgens haar alle zaken uit. Ze snapt de frustratie bij de gedupeerden. "Ik begrijp dat het niet snel genoeg gaat, maar wij behandelen alle zaken als een aparte zaak. Wij moeten bewijzen en aanwijzingen hebben om ze te combineren. Dat kost even tijd. Het bewijs ligt niet voor het oprapen."

Intussen nemen verschillende gedupeerden maatregelen tegen de Toyota-bende. Dat varieert van camera's tot het plaatsen van een hek rondom het terrein. Aalders vindt dat een goed initiatief. "Camerabeelden zijn altijd goed. Je kan er mensen op herkennen en kentekens op zien. Maar het is natuurlijk een kostbare bedoening."

Gedupeerde Sebastian Milhous van het gelijknamige autobedrijf in Goes hoopt dat de bende niet overstapt op auto's van particulieren. "Het is vooral frappant dat de diefstallen blijven doorgaan. Het is een georganiseerde bende. Het moet worden gestopt, maar niemand weet waar het stopt."

Auto nummer zeven

In het weekend is een gat in het hek geknipt van Autobedrijf Benders in Hoogerheide. Ook daar is Toyota, type Rav4, van het terrein gestolen. De eigenaar van het garagebedrijf heeft bij de politie aangifte gedaan, bevestigt woordvoerder Alwin Don.