Volledig scherm
Foto ANP

Koppelstation Rilland is eind 2018 klaar

RILLAND - De bouw van koppelstation Rilland, één van de grootste hoogspanningsstations van Zeeland, begint over een jaar.

Omwonenden die tevergeefs protesteerden, moeten zich tevreden stellen met extra bomen en het vooruitzicht op een hopelijk riante planschadevergoeding.

In anderhalf jaar tijd verandert een akker langs de A58 bij Rilland in een reusachtig hoogspanningsstation. Dat is nodig voor de komst van de nieuwe 380kV-lijn tussen Borssele en Tilburg. Bovendien kan makkelijker elektriciteit naar België worden vervoerd.

Achtertuin

Met een hoogte van 24 meter is het niet alleen vanaf de snelweg goed te zien zullen de negen huishoudens van de Zuidhof, die op 300 meter afstand wonen, het station goed vanuit hun achtertuin kunnen zien. Hun bezwaren werden in juni door de Raad van State van tafel geveegd.

Bomenrij

Volgens een woordvoerder van TenneT is nadien overleg geweest met de bewoners van de Zuidhof, en is overeenstemming bereikt over de aanlag van een bomenrij om het zicht op het station te beperken.

Rob Chevalier, één van de bewoners die het voortouw namen voor het protest, herkent zich daar niet in. Hij wilde liever een muur in plaats van bomen.

Wel is het Chevalier gelukt via de rechter de woz-waarde van zijn huis met tien procent te verlagen. Ook hoopt hij een planschadevergoeding te ontvangen. "Dat hebben we ook gekregen toen hier 800 meter verderop een windmolen werd gebouwd."